Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låt oss träffas, lära av varandra och hitta vägar för att motverka diskriminering och ojämlika villkor, skriver representanterna i HBTQ-rådet.

Tillsammans för lika livsvillkor för alla

I dag startar West Pride, en festival som uppmärksammar HBTQ-personers livsvillkor. Festivalen är också startskottet för Göteborgs Stads mobilisering inför EuroPride 2018, skriver Eva Hessman, stadsdirektör och regnbågsambassadör tillsammans med de politiska representanterna i HBTQ-rådet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under det kommande året ska mänskliga rättigheter prägla vårt arbete i ännu högre grad än vanligt. Den uppgiften vill vi ta oss an tillsammans med hela det civila samhället i Göteborg,

Nästa sommar kommer EuroPride, Europas största HBTQ-arrangemang, för första gången till Göteborg. Den europeiska festivalen blir en härlig och angelägen fest för alla göteborgare, en fest som manifesterar öppenhet för världen och sätter strålkastarljuset på alla människors lika värde.

Göteborg har inte alltid varit en öppen och inkluderande stad. Människor har fått kämpa för att bli respekterade. Men staden har visat att den kan förändras. Arbetet för mänskliga rättigheter har tagit stora steg framåt, inte minst tack vare West Pride. En annan viktig orsak till att människors livsvillkor förbättras är Göteborgs Stads dialog och samarbete med det civila samhället. Det är ett arbetssätt som uppmärksammats både i Sverige och utomlands.

När det blev klart att Europride kommer till Stockholm och Göteborg 2018 beslutade kommunstyrelsen att lämna ett förstärkt uppdrag till staden: mobilisera inför Europride 2018. Kommunstyrelsen pekade särskilt på samverkan med föreningslivet och stadens samråd, bland annat HBTQ-rådet. Vår erfarenhet är att när staden arbetar tillsammans med rättighetsbärarna i det civila samhället, exempelvis romer, personer med funktionsnedsättning och HBTQ-personer, når vi längst i arbetet med att säkerställa göteborgarnas mänskliga rättigheter.

Öppet att delta

Delaktighet är vägen framåt för att fler ska få jämlik service i Göteborgs Stad. Därför bjuder staden i höst in till uppstartsmöte för att lägga grunden för arbetet inför EuroPride 2018. Låt oss träffas, lära av varandra och hitta vägar för att motverka diskriminering och ojämlika villkor. Och låt oss omvandla engagemang och idéer till konkreta åtgärder. Tillsammans kan vi göra Göteborg till en hållbar stad – öppen för världen.

Vill din förening, nätverk eller sammanhang vara delaktig? Kontakta Göteborgs Stad på [email protected] så får du mer information om stadens uppdrag.

Eva Hessman

stadsdirektör och regnbågsambassadör

Mariya Voyvodova (S)

ordförande i HBTQ-rådet

Eva Jansson (M)

Bosse Parbring (MP)

Bettan Andersson (V)

Richard Brodd (L)

Anna Kindal (KD)