Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tillsätt haverikommission för kvinnor som mördas

För att komma till rätta med hedersförtryck behövs riktade insatser. Vänsterpartiet vill att en haverikommission ser över fall där en kvinna mördas av en närstående man, skriver Maj Karlsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Hedersvåld, 13/6

Liberalerna lyfter, helt riktigt, hedersproblematiken som ett stort samhällsproblem men landar sedan i den märkliga slutsatsen att de själva är de enda som ser och agerar för att åtgärda problemet. Återigen använder borgarna sitt dyrbara medieutrymme till att anklaga vänstern för att blunda.

För feministiska Vänsterpartiet är våldets ursprung att män är överordnade kvinnor och det leder till kontroller av kvinnan genom hennes kropp och sexualitet. Alla förklaringar där enskilda grupper, religioner eller kulturer pekas ut som våldets grundorsak är främmande för oss.

Ta situationen på allvar

Men våldet tar sig olika uttryck. De många kvinnor och flickor, och en del pojkar, som drabbas så hårt av våld och inskränkningar av sin personliga frihet i hederns namn, har rätt att kräva att samhället tar deras särskilda situation på allvar.

Riktade insatser

Vi är helt övertygade om att det viktigaste arbetet för att stoppa hedersrelaterat förtryck är att bygga ett jämställt samhälle för alla som lever här.

Men det krävs också mer specifika och riktade insatser så som:

  • Stärk kvinnojourerna. Här har (V) drivit igenom ett permanent statligt stöd, men mer behöver göras.
  • l Ökad kunskap inom rättsväsendet. Vi har fått igenom ett kunskapslyft för polis och rättsväsende, helt avgörande för att förövare ska bli dömda.
  • Skärpt lagstiftningen kring barnäktenskap. Vänsterpartiet var det enda parti som röstade nej till den lag som gäller idag. Vi ville se ett totalt förbud.
  • Vänsterpartiet har under flera års tid lagt förslag till riksdagen om att tillsätta en haverikommission som ska se över varje fall där en kvinna mördats eller misshandlats till döds av en närstående man.

För faktum är att under tiden som Liberalerna dividerar om vad Vänsterpartiet tycker och inte tycker så ser vi till att agera.

Maj Karlsson (V)

socialpolitisk talesperson