Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tillåt partnern att stanna kvar på BB nu när vaccinen rullas ut

På BB Östra sjukhuset, som på många andra håll i landet, måste partnern till en nyförlöst mamma gå hem strax efter förlossningen på grund av coronarestriktionerna. Jag som barnmorska har sett skräcken i nyblivna mammors ögon när de får information om att partnern behöver åka hem. De här riktlinjerna borde rimligen förändras nu när vaccinet rullas ut, annars riskerar vi att få ett stort antal kvinnor med traumatiska upplevelser från den första tiden som förälder, skriver Marie Carlberg, barnmorska.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Covid-19 bidrar till oro och stress hos gravida eftersom det innebär isolering, eventuella risker för bebisen och att partnern utesluts från ultraljuds- och rutinbesök på mödravården. BB-vården på Östra sjukhuset i Göteborg är en av BB-avdelningarna i landet där partnern, på grund av pandemin, måste gå hem efter förlossningen och därmed lämna den nyblivna mamman och bebisen på BB.

Enligt en av verksamhetscheferna på kliniken är anledningen att det skulle innebära en stor risk om smittan kommer in på Göteborgs enda förlossningsklinik i en väldigt stor region (cirka 10 000 förlossningar/år) och att det där vårdas både friska och sjuka mammor (Östra sjukhusets hemsida).

Ökat missnöje

Efter pandemins start har enkäter från BB-avdelningarna på Östra sjukhuset visat att missnöjet bland patienter vuxit jämfört med före pandemin. En anledning har varit att personal saknats eller att de upplevts stressade. Att partnern är med på BB är någonting som vanligtvis underlättar för personalen eftersom de är ett så stort stöd för kvinnan.

Ett exempel på detta var i somras när jag som barnmorska fick ge amningshjälp via Facetime till en bekant som fött sitt första barn med kejsarsnitt på Östra sjukhuset. Hon hade inte fått någon amningshjälp eftersom personalen inte hade tid. Vid ett tillfälle ringde hon på larmklockan inne på rummet eftersom bebisen kräktes och hon var rädd att han skulle kvävas. Hon själv kunde inte ta sig upp ur sängen för att ropa på personalen ifrån korridoren eftersom hon hade genomgått kejsarsnitt. Personalen kom inte förrän efter 15 minuter. I detta fall gick det bra men det skulle kunna ge förödande konsekvenser. Hon beskriver även hur hon under natten kunde höra andra patienters larmklockor ringa länge och sedan hur patienterna ropade “Hallå?” i korridoren, vilket hon tyckte var kusligt.

Vid ett tillfälle ringde hon på larmklockan inne på rummet eftersom bebisen kräktes och hon var rädd att han skulle kvävas

Pia Pauli, biträdande chef för förlossningsverksamheten på Östra sjukhuset, säger i en intervju i GP 27/9 att ”vi tar in extra personal när det behövs och har tagit in extra personal hela sommaren”. Detta verkar inte stämma överens med vittnesmål från personal och patienter. Exempelvis vittnar psykologer i en artikel i GP från den 4/11 om nyblivna mammor som behövt söka vård efter svåra upplevelser under tiden på BB. I en annan artikel i GP den 9/10 säger Pia Pauli att “om de tittar på patientsäkerheten så har de haft en patientsäker vård”. Detta verkar, med hänvisning till artiklar och radioprogram, inte heller stämma (GP 27/9, 1/12 samt Sveriges Radio, Vetenskapsradion Coronaspecial 1/12).

Bättre vård

I Stockholm finns sex olika förlossningsenheter. Det ställer krav på klinikerna och konkurrensen bidrar till en bättre vård. Men i Göteborg finns det bara en förlossningsklinik så blivande föräldrar har inget val än att välja BB Östra.

Vi vårdpersonal, assistenter, administrativ personal, städare och övriga inom sjukvården har som alla andra, Folkhälsomyndighetens restriktioner att följa utanför jobbet. Vi kan gå på gymmet, gå och handla, åka till Ullared och Frölunda torg. Sedan går vi till förlossningen eller BB och jobbar. Många blivande föräldrar är i nuläget livrädda att smittas av Covid-19 för att risken då finns att partnern inte får vara med alls på förlossningen. Vad gör då de blivande föräldrarna jämfört med oss vårdpersonal? De isolerar sig. Om partnern är frisk får hen följa med till förlossningen men trots att de ofta har isolerat sig behöver de åka hem efter förlossningen. Det bör vara större risk för personalen som har stor frihet att röra sig ute i samhället, att smitta mammor och barn än en frisk partner. Jag diskuterade restriktionerna med en medicinskt ansvarig på Södersjukhuset i Stockholm, där partner får följa med till BB, och de resonerar som så att “partnern har ju redan kommit hit”.

Skona blivande föräldrar

Det är en oerhörd förlust för den nyblivna familjen att mammor lämnats ensamma på BB i en av livets sköraste och viktigaste stunder. I ett kortsiktigt perspektiv, går det att skona blivande föräldrar från och med nu från att bli lämnade ensamma på BB? Med stora vinster som till exempel en mer gynnsam amningsstart i och med en tryggare mamma som får stöd av sin partner. Chansen att nyblivna barnmorskor skulle stanna kvar i vården skulle mycket troligtvis öka vilket också det är en stor vinst. Det finns också lösningar med munskydd och provtagning för partner för att konstatera negativt provsvar.

Med tanke på att vaccinationen nu har påbörjats borde Östra sjukhuset uppdatera den information som finns angående planerna för partnerns medverkan på BB. Om man inte gör det riskerar vi att få allvarliga konsekvenser och många mammor med traumatiska erfarenheter från tiden på BB.

I ett långsiktigt perspektiv, är det inte bättre med fler förlossningsenheter så att blivande föräldrar har alternativ att välja mellan? Utöver stora vinster som nämnts tidigare såsom att vården förbättras i och med konkurrens kan det tänkas att chansen att nyblivna barnmorskor stannar kvar i förlossningsvården ökar även då.

Marie Carlberg, barnmorska