Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Björn Lindgren/TT

Tiggeriet i Göteborg måste bort

En majoritet av svenska folket vill ha bort tiggeriet. Men bara ett parti i Göteborg, skriver Jörgen Fogelklou (SD) och Agneta Kjaerbeck (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Trots att allt fler kommuner inför förbud mot tiggeri kommer debatten i Göteborg inte vidare. Under tisdagens kommunfullmäktige väckte Sverigedemokraterna åter frågan i en skriven motion.

Enbart Sverigedemokraterna röstade ja till ett tiggeriförbud i Göteborg.

De allra flesta av oss tycker det är hemskt att se utsatta människor, företrädesvis från Rumänien och Bulgarien, som sitter utanför shoppingcenter och mataffärer under långa dagar och tigger pengar från förbipasserande. Ofta har de en handskriven lapp framför sig på vilken man kan läsa att den tiggande har sjuka familjemedlemmar som måste försörjas.

Det är svårt att se hur tiggeri kan bidra till en familjs försörjning med tanke på hur dyrt det är att leva i Sverige, även om man bara äter mat inköpt i mataffären och bor i bilen.

Det är svårt att se hur detta kan bidra till en familjs försörjning med tanke på hur dyrt det är att leva i Sverige, även om man bara äter mat inköpt i mataffären och bor i bilen.

Det här är ett problem som ska hanteras av regeringen i individens hemland. Rumänien och Bulgarien får stora belopp från EU för att förbättra livssituationen för de människor som sitter och tigger i Sverige.

EU:s lagar gäller för invånare inom EU som söker sig till annat EU-land. Man måste kunna försörja sig på egen hand inom tre månader om inte ska man återvända till sitt hemland. Under denna tremånadersperiod har man inte rätt till försörjning på något sätt av svenska myndigheter, det omfattar även bostad och mat.

Om personen ifråga lyckas skaffa sig en anställning under denna period, så har personen rätt att stanna i Sverige. Personen ska då kunna styrka sin anställning med ett anställningsintyg.

Försörjning som berättigar till rätt att stanna i Sverige ska vara skattepliktig (tiggeri, försäljning av droger, prostitution och så vidare anses inte vara verksamhet som kan anses berättiga till att stanna i Sverige). Denna tremånadsregel finns redan i dag men nonchaleras. Beror detta på resursbrist eller för att det är politiskt känsligt att driva frågan?

En majoritet av svenska folket vill ha bort tiggeriet, även vi i Göteborg.

Jörgen Fogelklou (SD)

kommunalråd Göteborg

Agneta Kjaerbeck (SD)

ledamot Kommunfullmäktige Göteborg