Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tiggarnas problem måste lösas i deras hemländer

De personer som kommer hit för att tigga kan inte ta sig ur sin fattigdom med tiggeri. Det krävs helt andra insatser. Dessa kan få större effekt med ett nationellt förbud mot tiggeri, skriver Cecilia Magnusson (M) och Hampus Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ett nationellt förbud mot tiggeri är åter i fokus. För oss moderater är arbetslinjen en utgångspunkt också i denna fråga. Vuxna personer som kommer till Sverige från andra länder ska integreras genom insteg på den svenska arbetsmarknaden med eget arbete och försörjning och därigenom också få en social och kulturell integrering. Alla som kan – ska jobba – är vår målsättning.

Tiggeri har länge varit en ”het” fråga. Situationen har dessutom blivit allt allvarligare. Polisen har på senare tid blivit effektivare att avslöja den organiserade människohandel som är omfattande bland tiggarna. I dessa fall tvingas fattiga människor till Sverige för att tigga och dra in pengar till ligorna. Det är grov brottslig verksamhet som pågår mitt framför våra ögon. Vi kan inte stillatigande låta detta pågå.

Ingen väg ut ur tiggeriet

De personer som kommer hit för att tigga kan inte ta sig ur sin fattigdom med tiggeri. De åtgärder som görs i deras hemländer för att ge dem utbildning, chans till egenförsörjning och vägar ur fattigdomen är helt verkningslösa – de är ju inte hemma och tar del av insatserna. Ska de EU-finansierade insatserna göra störst nytta, måste de personer som man riktar sig till vara på plats.

Vi måste också inom EU-familjen ställa skarpare krav på, framför allt Rumänien och Bulgarien, att de integrerar sina romska medborgare. De insatser som görs för att barn och unga ska ges skolgång och motivation att utbilda sig är storartade men dagens fattigdom i familjen kan endast överbryggas med att deras föräldrar får möjlighet till egenförsörjning i hemlandet.

Vi behöver knappt ta oss hundra år tillbaka för att se en utbredd fattigdom i Sverige. Genom arbete tog vi landet till den välfärdsnation vi är i dag. Det kan tiggarnas hemländer också lyckas med.

Oacceptabel situation

Tiggeriet är inte bara en fruktansvärd tillvaro för dem som utför det. Markägare över hela landet har fått uppleva att deras marker blivit ockuperade av människor som vägrar att ge sig därifrån. Det är en oacceptabel situation som också ger våra redan ansträngda rättsvårdande myndigheter mycket extra arbete.

Till detta ska komma det faktum att många människor känner en otrygghet i att passera en tiggande person på gatan eller vid ingången till affären. Många har också vittnat om att vissa är aggressiva i sitt tiggande.

Vi och nära sex av tio svenskar, enligt Aftonbladet, anser att ett nationellt förbud är det bästa alternativet för att bli av med tiggeriet. Tiggeri hör inte hemma i Sverige och leder endast till att vi går tillbaka i tiden och importerar ett utanförskap och permanentar en fattigdom som vi under många år jobbat hårt för att bli av med i Sverige.

Cecilia Magnusson (M)

riksdagsledamot Göteborg

Hampus Magnusson (M)

oppositionsråd Göteborg