Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Resultatet av att “testa, testa, testa” är att de som testar positivt isoleras, och därmed isoleras även smittan. Sydkoreas siffror visar att massiv testning och isolering av smittade är vägen, skriver debattören. Bild: Khadejeh Nikouyeh
Resultatet av att “testa, testa, testa” är att de som testar positivt isoleras, och därmed isoleras även smittan. Sydkoreas siffror visar att massiv testning och isolering av smittade är vägen, skriver debattören. Bild: Khadejeh Nikouyeh

Testa fler för att kunna isolera symtomfria smittspridare

Nya uppgifter från en by i Italien visar att många som spridit Coronaviruset har varit symtomfria. Genom storskalig testning lyckades man identifiera symtomfria spridare, isolera dem och stoppa spridningen. I Sverige testas inte ens riskgrupper, skriver Emil Moghaddam, 1:e vice ordförande KDU Västra Götaland.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Pandemin Covid-19:s mörker fortsätter spridas världen. Olika länder agerar olika för att försöka få kontroll över spridningen. I Sydkorea har man lyckats vända trenden genom att testa storskaligt och isolera de smittade. Samtidigt har antalet smittade och döda i Sverige bara ökat. Faktum är att vi i Sverige inte ens testar alla som tillhör riskgrupper, utan enbart de i riskgrupper som även varit i riskområden som Kina. Sydkoreas dagliga antal fall av coronasmittade blir allt färre, borde inte Sverige följa ett fungerande exempel och börja testa?

WHO rekommenderar, bokstavligen, att “testa, testa, testa”. Detta har Sydkorea, följt och därför har landet hittills testat mer än 270 000 personer. Tack vare att de har erfarenhet av 2015 års coronavirus MERS då ett trettiotal sydkoreaner dog har de varit medvetna om att de måste agera snabbt för att stoppa viruset. De har kunnat testa omkring 20 000 personer per dag genom att agera snabbt och effektivt, med tester som har en säkerhet på 98 procent. I många fall är dessa tester så enkla att det är en “drive through”-station som testar bilister. Resultatet av att “testa, testa, testa” är att de som testar positivt isoleras, och därmed isoleras även smittan. Sydkoreas siffror visar att massiv testning och isolering av smittade är vägen framåt.

Samtliga invånare testades

Det finns även ett annat färskt exempel på att strategin att testa många är framgångsrik. I den italienska byn Vo Euganeo dog en 78-årig man efter att ha varit inlagd på sjukhus för lunginflammation. Trots att han haft symtom för Covid-19 testades han aldrig för viruset förrän bara några dagar innan hans död, då han inte hade varit i ett riskområde. Efter mannens död inleddes ett forskningsexperiment i mannens hemby där samtliga invånare testades för Covid-19. Det första testet visade att tre procent av byns befolkning var smittade av viruset, varav minst hälften var symtomfria. Alla som testat positivt för viruset samt de som kan ha blivit exponerade för det blev satta i isolering och efter tio dagar gjordes andra testet på Vo Euganeos befolkning. Då var endast 0,3 procent av byn smittade, samtliga sattes i isolering och på så sätt vann den italienska byn mot Coronaviruset. Notera att alla smittade isolerades oavsett om de visade symtom eller ej, vilket är anledningen att smittan inte levde vidare i byn.

Inte varit i riskområde

Även den senaste forskningen från Kina visar att 4 av 5 smittade kan ha blivit smittade av personer som varit symtomfria. Notera även att deras enda dödsfall var en man som inte ens hade varit i ett riskområde. I Sverige testas inte ens fall som 78-åringen, oavsett om de tillhör riskgrupper eller ej.

Med WHO:s rekommendation och med facit i hand från lysande exempel som Sydkorea och experimentet i den italienska byn bör Sverige satsa på att testa fler, för att snabbt och effektivt kunna isolera smittan och skydda vårt land från Coronavirusets härjningar. Att fortsätta som vi gör nu vore att skjuta oss själva i foten.

Emil Moghaddam, 1:e vice ordförande KDU Västra Götaland