I terrorns spår. Förödelsen efter Daesh/IS framfart är enorm. Vi måste nu rusta oss för att kunna hantera de personer som åkte till krigsområdena från Sverige för att strida för IS, skriver Kristina Bergman Alme (L) och Robert Hannah (L).
I terrorns spår. Förödelsen efter Daesh/IS framfart är enorm. Vi måste nu rusta oss för att kunna hantera de personer som åkte till krigsområdena från Sverige för att strida för IS, skriver Kristina Bergman Alme (L) och Robert Hannah (L).

Terrorism måste bekämpas här och nu

De svenska terrorlagarna har skärpts men det finns fortfarande luckor som behöver täppas till. Vi vill skärpa lagstiftningen mot den som deltar i stödfunktioner till terrorgrupper och i vissa fall kunna beslagta pass, skriver Kristina Bergman Alme (L) och Robert Hannah (L).

ANNONS

Replik

Terrorhotet, 28/11

Terrorism är ett allvarligt hot mot vår frihet, säkerhet och mot våra liv. Kampen mot terrorismen, och de extrema krafter som står bakom, är inte en kamp mellan religioner eller mellan kulturer. Det är en kamp mellan oss demokrater och extremister. Magnus Norell pekar i sin artikel om terrorhotet på farorna när krigare lämnar krigsområden utan rättegångar och på den politiska och icke-militanta islamismen. Dessa frågor är viktiga och vi måste nu rusta oss.

Allvarligt läge i Göteborg

274 personer ha rest från Sverige för att kriga. Andelen från Västsverige och Göteborg är 33 procent. För ungefär ett år sedan hade 106 personer återvänt till Sverige och minst 49 personer har dött, varav 26 kom från vår region.

ANNONS

De som åkt är inte bara unga män utan även kvinnor som totalt utgör 24 procent över hela tiden då Daesh/IS varit aktivt, men under 2015 stod kvinnorna för 40 procent av dem som åkte. Dessa kvinnor har i många fall åkt ned för att gifta sig med krigare och föda barn. Att personer nu återvänder behöver hanteras.

Fler verktyg behövs

Lagarna har ändrats så att det nu är brottsligt att delta i terrorismträning eller att resa utomlands för att ansluta sig till terrorgrupper. Men det finns fortfarande luckor som behöver täppas till. Liberalerna vill skärpa lagstiftningen mot den som deltar i stödfunktioner till terrorgrupper. Vi vill också undersöka möjligheten att tillfälligt beslagta pass för den som misstänks vara på väg att resa utomlands till en terrorgrupp.

Helt avgörande är att utveckla det internationella samarbetet för att bekämpa terrorism. Ett europeiskt FBI och en europeisk åklagarmyndighet för att bekämpa internationell terrorism skulle göra skillnad. För den här typen av brottslighet ser inga gränser.

Kampen mot terrorism måste alltid ske med internationella rättsprinciper och respekt för mänskliga rättigheter. Men det är tydligt att vi lokalt, nationellt och internationellt måste växla upp arbetet mot terrorism och extremism. Demokratins gränser är vida, men skarpa.

ANNONS

Kristina Bergman Alme (L)

ledamot i kommunfullmäktige och 2:e vice ordförande social resursnämnd

Robert Hannah (L)

riksdagsledamot

ANNONS