Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Blockerar. Så länge de temporära boendena är aktuella i Masthugget är hela den permanenta planen omöjlig att påbörja, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Temporära bostäder är slöseri med tid och pengar

I dag är det få utöver de som bär på en röd eller grön partibok som tror att temporära bygglov är en lösning för att ta hand om nyanlända i behov av en bostad. I själva verket är det både dyrt och långsamt, skriver Magnus Nylander (M) och Hampus Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Temporära bostäder, 19 & 21/12

Jahja Zeqiraj (S), Anna Ericsson (MP) och Bobbo Malmström (V) påstår att vi har fel när vi påstår att planerna på temporära bostäder riskerar att störa planerna på 1 200 bostäder i Masthugget. Att den rödgröna majoriteten i Fastighetsnämnden lagt så mycket prestige i projektet med temporära bostäder att de vägrar se problemen innebär dock inte att problemen försvinner.

Debattörerna skriver att det handlar om ”pusselteorier”. Måhända är ordvalet menat att håna vårt resonemang, men är i sak ganska träffande. För att få ihop en så stor plan som i Masthugget krävs ett pusseltänkande, då till synes små ändringar riskerar att i grunden påverka hela planen.

Bland de farhågor som bland annat Älvstranden Utveckling AB lyft fram är att de temporära bostäderna kommer uppföras på platsen för 900 p-platser och en förskola. Utbyggnadsordningen bygger samtidigt på att man först bygger parkeringarna och förskolan – så länge de temporära boendena är aktuella är hela den permanenta planen omöjlig att påbörja. Med en sådan försening faller exploateringsekonomin. Sedan kan Zeqiraj (S) ta till vilka brösttoner han vill – några permanenta bostäder i Masthugget blir det inte.

Bredare problem

Problemet med de temporära bostäderna är dock bredare än bara Masthugget. I dag är det få som inte bär på en röd eller grön partibok som tror på temporära bygglov som en lösning för att ta hand om de nyanlända som behöver bostad. Juridiken har visat sig vara krånglig och att bygga temporära bostäder för detta ändamål är troligen olagligt. Samtidigt är det dyrt – hyran för en bostad i en barack är så hög att de nyanlända inte har råd att betala den. Inte heller är det en snabb lösning. I början av året sa Jahja Zeqiraj (S) att 1 000 temporära bostäder skulle vara klara innan sommaren. Av det blev det tre bygglov men inte en enda färdig bostad.

Magnus Nylander (M)

Vice ordförande Älvstranden Utveckling AB

Hampus Magnusson (M)

2:e vice ordförande fastighetsnämnden