Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ord är vapen. Systematisk demonisering av kvinnorättsförsvarare leder till avhumanisering och så småningom kan ord komma att omsättas i handling, skriver bland andra Linnéa Claeson,
opinionsbildare och goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna.
Ord är vapen. Systematisk demonisering av kvinnorättsförsvarare leder till avhumanisering och så småningom kan ord komma att omsättas i handling, skriver bland andra Linnéa Claeson, opinionsbildare och goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna.

Tala om det växande hatet mot kvinnorättskämpar

Trots att Sverige leder jämställdhetsligan inom EU så pågår samtidigt en helt motsatt utveckling. Hat och hot mot kvinnorättsförsvarare växer. Samma trend kan vi se runt om i världen. Det är gammalt hederligt kvinnohat, men dagens häxbränning yttrar sig bara på andra sätt även om målet är detsamma. Kvinnorna ska tystas och elimineras, skriver Kvinna till Kvinna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Trots #metoo, trots Sveriges uttalat feministiska regering och trots att Sverige leder jämställdhetsligan inom EU, så pågår paradoxalt nog samtidigt en helt motsatt utveckling. Hat och hot mot kvinnorättsförsvarare växer i styrka och normaliseras, både i Sverige och utomlands.

Detta är en trend som Kvinna till Kvinna kunnat se en längre tid i de regioner där vi jobbar, som till exempel västra Balkan. Här hemma i Sverige får vi profilerade kvinnorättsförsvarare som också är Kvinna till Kvinnas goodwillambassadörer en allt tuffare arbetsmiljö. Vi måste nu börja tala öppet om den kvinnofientlighet som får en alltmer civiliserad och putsad fasad.

Runt om i världen stärks motståndet mot kvinnor som verkar för frigörelse och rättvisa. En kamp för rättigheter som kan tyckas självklara, kan kosta ens personliga säkerhet. Den mest effektiva strategin som motståndarna numera använder är att smutskasta en kvinnorättsförsvarares person, arbete och leverne. Det sprids lögner, falska anklagelser och grävs i deras privatliv.

Etablerade politiker bland hatarna

I dag är avsändarna inte bara anonyma tangentbordskrigare som avfyrar hat från sin mammas källare, utan också etablerade politiker och medieprofiler som normaliserar rasistiskt och sexistiskt språkbruk. Det är en reträtt för yttrandefriheten när allt fler tvingas till självcensur.

Så kallade anti-genusrörelser blir allt mer etablerade, alltså de falanger som talar om jämställdhet och sexuellt likaberättigande som ett hot mot kärnfamiljen och samhällets fortlevnad. Ofta är det män med akademisk bakgrund som ger legitimitet åt tankarna.

Flera gånger har politiker i Sverige avslöjats med att drivit anonyma konton som spridit hat och hot mot till exempel kvinnliga kollegor. Medieinstitutet Fojos rapport om hat och hot mot journalister vittnar om att en av fyra kvinnliga journalister i Sverige utsatts för sexualiserat näthat.

Så kallade anti-genusrörelser blir allt mer etablerade, alltså de falanger som talar om jämställdhet och sexuellt likaberättigande som ett hot mot kärnfamiljen och samhällets fortlevnad. Ofta är det män med akademisk bakgrund som ger legitimitet åt tankarna, som svenske docenten Alf Ronnby, men vida mer känd är den amerikanske professorn Jordan Peterson som besökte Sverige i höstas.

Gammalt hederligt kvinnohat

Det vi ser och hör är dock inget annat än gammalt hederligt kvinnohat med ideologisk påbyggnad.

Det är viktigt att fler får upp ögonen för att detta är en del av motståndet, av kvinnohatet och strategin. Dagens häxbränning yttrar sig helt enkelt på andra sätt, men målet är detsamma. Kvinnorna ska tystas och elimineras.

En undersökning från SvD/Sifo i höstas visade att andelen män över 30 som kallar sig feminister har minskat kraftigt. Fler män i dag än tidigare röstar också på partier som målar upp feminismen som en fiende.

Dagens häxbränning yttrar sig helt enkelt på andra sätt, men målet är detsamma. Kvinnorna ska tystas och elimineras.

Ute i Europa finns det flera oroväckande paralleller och här har utvecklingen gått längre.

Historien med den hemliga franska Facebook-gruppen Ligue du Lol är lika fascinerande som skrämmande. I runt tio år har ett nätverk av manliga journalister – många i chefsposition och flera i vänstermedier – anonymt via fejkade konton spridit hat och hot mot kvinnliga kollegor. De har kallat dem horor och slampor, men även hotat med våldtäkt och utfört rent fysiska trakasserier. Det obehagliga är att mediemännen företrätt progressiva åsikter på sina redaktioner, men hatat i det tysta. Djupt oroväckande är också att många av männen i Ligue du Lol varit så unga.

Trenden med en yngre kvinnofientlig generation går igen också på västra Balkan. Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer vittnar om en utveckling med ökad nationalism där unga – både kvinnor och män – är mer konservativa än äldre. De är oftare motståndare till abort och skilsmässa och positiva till en traditionell kvinnoroll.

Polen och Ungern sticker ut

Regeringar i Polen och Ungern har fört fram flera politiska förslag som begränsar för kvinnor, bland annat ett totalförbud mot abort (Polen). När minister Annika Strandhäll (S) nyss kritiserade Ungerns aktiva politik för att få kvinnor att föda fler barn, så kallades hon en ”sjuk varelse” av Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen som menar att kvinnans uppgift är att vara maka och mor och att allt annat är ”emot naturen och emot Gud”.

Ett annat konkret exempel på statssanktionerat kvinnohat är Serbien, där regeringstrogna medier deltar i smutskastningskampanjer av kvinnorättsförsvarare. När en serbisk polis uppmanade allmänheten att ta till våld mot en kvinnorättsdemonstration reagerade myndigheterna överhuvudtaget inte.

Hat och hot är ett brott och ska inte förväxlas med yttrandefrihet.

Ord är vapen. Systematisk demonisering av kvinnorättsförsvarare leder till avhumanisering och så småningom kan ord komma att omsättas i handling.

Kvinnorättsförsvarare i Sverige som utsätts för hot erbjuds rutinmässigt skydd bara om de också är journalister eller politiker. Önskvärt vore att hat mot feminister betraktas med samma allvar som verbala hot från våldsbejakande extremister.

Hat och hot är ett brott och ska inte förväxlas med yttrandefrihet. Det är den demokratin vi ska försvara, inte rätten att hota och hata de kvinnor som försvarar sina och andra kvinnors rättigheter.

Petra Tötterman Andorff

generalsekreterare Kvinna till Kvinna

Linnéa Claeson

opinionsbildare, goodwillambassadör Kvinna till Kvinna

Alexandra Pascalidou

författare och journalist, goodwillambassadör Kvinna till Kvinna