För Västsverige och exportindustrin här är det av stor vikt att havsrätt och fri sjöfart respekteras. Därför var det viktigt att träffa utrikesminister Zarif och samtala om just havsrätt i största allmänhet och särskilt Stena Impero, skriver Kenneth G Forslund (S).
För Västsverige och exportindustrin här är det av stor vikt att havsrätt och fri sjöfart respekteras. Därför var det viktigt att träffa utrikesminister Zarif och samtala om just havsrätt i största allmänhet och särskilt Stena Impero, skriver Kenneth G Forslund (S). Bild: Pressbild

Tacka diplomatin för Stena Imperos hemfärd

När Sverige mötte Irans utrikesminister för diplomatiska samtal i augusti kritiserades regeringen hårt. Nu har Stena Impero släppts och vi kan återigen betona vikten av dialog och diplomati för att främja demokrati och mänskliga rättigheter, skriver Kenneth G Forslund (S).

ANNONS
|

Det är med stor glädje som jag konstaterar att det svenskägda tankfartyget Stena Impero med sin besättning nu har släppts från fångenskapen i Iran. Det är många olika diplomatiska insatser som bidragit till detta. Högst troligt också att Sverige tog emot Irans utrikesminister Javad Zarif för ungefär en och halv månad sedan, ett besök som då kritiserades av många.

Jag träffade själv, tillsammans med talman Andreas Norlén, utrikesminister Zarif under de dagar han var i Stockholm. Ett möte där det ännu en gång blev tydligt att Sverige och Irans regim ser väldigt olika på ett antal saker, men det var också ett konstruktivt samtal om det svenskägda tankfartyget och dess besättning.

ANNONS

Fri sjöfart livsviktigt för Sverige

Väldigt mycket av den västsvenska industriexporten går ut genom Göteborgs hamn och dessutom är hamnen helt avgörande även för Norge och Finland. För Västsverige och exportindustrin här är det av stor vikt att havsrätt och fri sjöfart respekteras. Därför var det viktigt att träffa utrikesminister Zarif och samtala om just havsrätt i största allmänhet och särskilt Stena Impero.

Iran har inte skrivit under havsrättskonventionen och är alltså inte skyldiga att följa den, men uppger att de normal brukar göra det. Utrikesministern uppvisade förståelse och respekt för konventionen även om vi hade olika syn på hur fartyget hade färdats.

Diplomatiska samtal avgörande

Att möta den man inte delar åsikter med och föra fram sin mening och övertygelse bidrar till och kan skapa förändring. Därför var det självklart att relevanta representanter från Sveriges regering och riksdag träffade Irans utrikesminister Zarif.

Att öga mot öga kunna ta upp vikten av att respektera mänskliga rättigheter och demokrati och trycka på för att exempelvis kvinnors och hbtq+-personers rättigheter ska garanteras är något som alltid görs vid sådana här möten, oavsett vilket land det gäller. Sveriges position när det kommer till respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer är tydlig och vi är konsekventa med att kritisera alla länder som vi anser bryter mot dessa, vare sig det är USA, Kina, Iran eller något annat land. Detta är en viktig del i vår dialog med andra länder.

ANNONS

Att också kunna ta upp konkreta fall, som det om Stena Impero och dess besättning, är viktigt. Det direkta samtalet är just direkt och missuppfattningar är möjliga att reda ut omedelbart. Att vägra att mötas är ett sämre alternativ och jag kan inte se hur det vare sig skulle förbättra situationen i Iran eller få Stena Impero och dess besättning fri.

Att vägra att mötas är ett sämre alternativ och jag kan inte se hur det vare sig skulle förbättra situationen i Iran eller få Stena Impero och dess besättning fri

Det är också, med tanke på säkerhetsläget i Mellanöstern och det faktum att utvecklingen framöver är svårläst, viktigt att ha öppna, raka och tydliga kommunikationskanaler med regionens viktigaste länder och aktörer. Varav Iran är ett av dem.

Västvärlden har prövat att isolera Iran under årtionden, något som bara lett till att de mest fundamentalistiska krafterna växt sig starka. Krafter som vill styra landet än längre bort från de värderingar Sverige står upp för. Dialog och diplomati är något vi socialdemokrater trott på och praktiserat i decennier med goda resultat för att främja demokrati och mänskliga rättigheter. Det kommer vi inte att sluta med.

Kenneth G Forslund (S), ordförande utrikesutskottet, riksdagsledamot från Kungälv/Göteborgsområdet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS