Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När det gäller aborträtten har Kronlid motionerat 54 gånger i riksdagen om att inskränka aborträtten, skriver debattören. Bild: Nils Petter Nilsson/TT
När det gäller aborträtten har Kronlid motionerat 54 gånger i riksdagen om att inskränka aborträtten, skriver debattören. Bild: Nils Petter Nilsson/TT

Tack L för att vi får en kreationist till andre vice talman

Julia Kronlids (SD) syn på vetenskap och aborträtt är djupt problematiskt. Det som dock väcker ännu fler frågor är hur det är möjligt att Liberalerna har släppt fram henne. Det är långt ifrån liberalismens upplysningsideal att rösta fram en kreationist till andra vice talman, skriver Robin Zachari.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Björn Söder (SD) blev inte Sveriges talman denna gång heller. Vi tror att tack vare att 67 000 Skiftet-aktiva skrivit under ett upprop mot hans kandidatur blev han till slut för giftig för den blåbruna regeringssamverkan. Söder är enligt uppgifter i media rasande och säger att de andra blåbruna spottat honom i ansiktet. Själv tycker jag det är en seger för Sverige och anständigheten.

Vem är då hans ersättare Julia Kronlid (SD) som Liberalerna röstade fram som andra vice talman? Hon är betydligt mindre känd än Söder. Men frågan är om hon inte är ännu mer extrem på vissa sätt och det är fascinerande att hon var det bästa de lyckas skramla fram.

Kronlid är främst känd för två saker. För det första tror hon att jorden är 6 000 år och för det andra hatar hon svensk aborträtt.

Låt oss börja med jordens ålder. I en intervju med Nyheter24 tillfrågas hon om människan funnits i mer 6 000 år så kan hon inte svara på fråga med hänvisning till att ”jag var inte där då". Hon kan därför enligt egen utsago inte svara på om jorden har funnits längre än 6 000 år heller. Med den logiken kan inte jag svara på om Norge finns eftersom jag aldrig varit där.

Kronlid tror alltså antingen att dinosaurierna inte funnits och deras fossil är utplacerade av någon listig konspiration eller så tror hon att människor och dinosaurier levde samtidigt. Det går inte att dra någon annan slutsats. Oavsett svaret så har nu Sverige en andra vice talman som kanske tror att Jurassic Park inte är en science fiction film utan ett potentiellt historiskt epos.

54 förslag mot abort

När det gäller aborträtten har Kronlid motionerat 54 gånger i riksdagen om att inskränka aborträtten. Kronlid har bland annat försökt sänka veckogränsen och låta barnmorskor vägra utföra vård (aborter) genom vårdvägran. Det är globala antiaborttaktiker som ofta finansieras av amerikanska kristna extremister.

Som riksdagsledamot måste du inte motionera om någonting oavsett om det är partilinjen eller inte. Du kan göra lite som du vill. Därför ska vi ta hennes 54 motioner mot aborträtten som att hon aktivt hatar den svenska aborträtten. Att hon säger något annat nu är ren och skär opportunism. För att bedöma en människas karaktär titta på vad hen gjort när hen inte hade allas ögon på sig och deras sanna jag uppenbarar sig.

Kronlids syn på vetenskap är förhistorisk och synen på aborträtt medeltida. Det förvånar ingen. Men det som är förvånande är att Liberalerna verkar älska att släppa fram detta. Liberalismen som ideologi vill gärna framhäva att den föddes ur upplysningens strävan att lyfta människor ur okunnighetens mörker. Det är rätt långt från dessa ideal till att rösta fram en kreationist till andra vice talman.

Nu får Liberalerna möta väljarna i fyra år och då får de ta ansvar för att de slängt sina mest grundläggande värderingar över bord. Svårare än så är det inte.

Robin Zachari, kanslichef för folkrörelsen Skiftet

LÄS OCKSÅ: Kronlid: Jag vill inte ändra abortlagen

LÄS OCKSÅ: Norlén fortsätter som talman – träffar Kristersson på onsdag

LÄS OCKSÅ: Gör Björn Söder till ambassadör i stället