Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Indirekt arrangerar staden en marknad som bidrar till att dränera sina egna butiker, skriver debattörerna.  Bild: Svensk Handel, Stefan Berg
Indirekt arrangerar staden en marknad som bidrar till att dränera sina egna butiker, skriver debattörerna. Bild: Svensk Handel, Stefan Berg

Ta itu med stölderna – stäng Kvibergs marknad

På Kvibergs marknad går det att köpa kaffe, deodoranter och rakhyvlar till betydligt lägre pris än hos andra återförsäljare. Det är inte svårt att förstå vad som ligger bakom de låga kostnaderna, skriver Henrik Ekelund och Per Geijer, Svensk Handel.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Jag uppfattar att Kvibergs marknad är en stor arena för illegal verksamhet, bredvid legala delen”. Så kommenterar Fredrik Terje, gruppchef och yttre befäl på lokalpolisområde nordost, situationen på Kvibergs marknad i en intervju i GP (21/10).

Förra året kunde polisen, med hjälp av en handlares id-märkning av varor, få tag på ett omfattande lager med stöldgods kopplat till Kvibergs marknad. Bara det borde ha fått Göteborgs stad att helt dra öronen åt sig. Nu gick staden halvvägs och förbjöd försäljning av 30 olika produktkategorier för att försöka bli av med häleriverksamheten. Dock med bristande framgång.

Det krävs inte mycket ekonomisk kunskap för att förstå att en försäljare på Kvibergs marknad inte kan ha avsevärt lägre priser på kaffe, deodoranter, rakhyvlar och tandkräm än den lokala handlaren

I en granskning har alltså GP på kort tid hittat 19 av de 30 produktkategorier som numera inte får säljas på Kvibergs marknad på grund av den överhängande risken att det är stöldgods. Det krävs inte mycket ekonomisk kunskap för att förstå att en försäljare på Kvibergs marknad inte kan ha avsevärt lägre priser på kaffe, deodoranter, rakhyvlar och tandkräm än den lokala handlaren. Med stor sannolikhet är det stöldgods.

Organiserad brottslighet

Vi måste komma bort från bilden av butiksstölder som pojkstreck där någon tar ett tuggummi eller en kajalpenna. Vaneförbrytare, det vill säga individer som stjäl regelbundet, och organiserade ligor står tillsammans för drygt 60 procent av stölderna som drabbar handeln. Varje år sker det uppskattningsvis två miljoner butiksstölder. Det är en stöld var 15:e sekund. Svensk Handels stöldrapport visar att det totalt stjäls för nära sju miljarder kronor i svenska butiker. Stölderna har dessutom ökat med 800 miljoner kronor de senaste två åren.

Det är heller ingen slump vad som stjäls. Det anpassas efter en illegal hälerimarknad där mindre nogräknade handlare och restauratörer är en viktig del i den organiserade brottslighetens finansiering. Här har tyvärr Kvibergs marknad en roll. Parallellt med den trevliga småhandeln bedrivs en organiserad häleriverksamhet.

Parallellt med den trevliga småhandeln bedrivs en organiserad häleriverksamhet.

Det är oacceptabelt att det fortfarande förhåller sig så. Och än mer oacceptabelt är att det är Göteborgs stad som ytterst är huvudman för verksamheten. Indirekt arrangerar staden en marknad som bidrar till att dränera sina egna butiker.

Svensk Handel har som branschorganisation ansvar att stå upp för våra medlemmar. Det är nämligen våra medlemmar och ytterst konsumenterna som blir lidande av de stölder som drabbar handeln. Exempelvis har den växande problematiken med stölder tvingat varannan handlare att ändra i sitt sortiment.

Svensk Handel förutsätter att Göteborgs stad reagerar med kraft mot häleriet och vidtar åtgärder mot de aktörer på Kvibergs marknad som inte följer de regler som satts upp. Om staden inte förmår få ordning på situationen är nog det yttersta svaret att stänga Kvibergs marknad.

Henrik Ekelund, näringspolitisk expert Svensk Handel, Göteborg

Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel