På SAS Institute satte vi i våras vårt forsknings- och utvecklingsteam att titta på hur artificiell intelligens mycket snabbt kan beräkna olika sätt att smittsäkra större publikutrymmen. En av arenorna vi lät beräkna scenarios för var Carter-Finlay Stadium i North Carolina. Med 1,8 meters avstånd kunde nästan 30 procent av arenans 57 600 fasta platser fyllas, och samtidigt uppfylla delstatsmyndigheternas krav, skriver debattören.
På SAS Institute satte vi i våras vårt forsknings- och utvecklingsteam att titta på hur artificiell intelligens mycket snabbt kan beräkna olika sätt att smittsäkra större publikutrymmen. En av arenorna vi lät beräkna scenarios för var Carter-Finlay Stadium i North Carolina. Med 1,8 meters avstånd kunde nästan 30 procent av arenans 57 600 fasta platser fyllas, och samtidigt uppfylla delstatsmyndigheternas krav, skriver debattören. Bild: Per Danielsson/TT

Ta hjälp av AI för att kunna ta in fler på arenorna

”Håll i och håll ut” säger regeringen och behåller restriktioner i publikantalet. Då ingen vet hur länge dessa kommer behövas måste Sverige börja testa nya sätt att hålla smittsäkra evenemang något som AI kan hjälpa oss med. Annars lär vi oss inget för framtiden, det skriver Christer Bodell, rådgivare inom dataanalys på SAS Institute.

ANNONS

De nyligen införda lättnaderna som medger uppemot 500 deltagare vid offentliga tillställningar är fortfarande så små att de inte nämnvärt påverkar de större arrangörerna och evenemangen i positiv riktning. Samtidigt förstår de flesta att det inte går att chansa med den allvarliga pandemi som vi uppenbart fortsatt lever i.

Av just detta skäl finns anledning att kräva undantag från regeringen för att testa nya sätt att genomföra evenemang med minimal risk för smittspridning. För vi behöver lära oss nu, om vi ska stå bättre förberedda inför framtida utbrott.

AI räknar ut

På SAS Institute satte vi i våras vårt forsknings- och utvecklingsteam att titta på hur artificiell intelligens mycket snabbt kan beräkna olika sätt att smittsäkra större publikutrymmen. En av arenorna vi lät beräkna scenarios för var Carter-Finlay Stadium i North Carolina. Med 1,8 meters avstånd kunde nästan 30 procent av arenans 57 600 fasta platser fyllas, och samtidigt uppfylla delstatsmyndigheternas krav.

ANNONS

Samma beräkningsmodeller kan tillämpas på större svenska evenemangsarenor med fasta sittplatser, som till exempel här i Göteborg – en stad där stora event är centrala och där våra arenor nu gapar smärtsamt tomma. I ett interaktivt, visuellt gränssnitt som utgår från Ullevis layout och stolsplacering skulle biljett- och marknadsansvariga kunna skapa faktabaserade förslag byggda på riktiga data och aktuella begränsningar. Dessa kan sedan användas som diskussionsunderlag för samtal med partners och myndigheter.

Skapa evidens

Självklart finns fler utmaningar än stolsutrymmet, plats för in- och utpassering, köer, transporter till och från arenan med mera. Fler parametrar – men algoritmerna klarar detta utmärkt så länge man vet vad som ska optimeras. Plus att vissa lösningar med fördel kan tas fram manuellt. Och sedan testas. För det viktiga är att testa. Att skapa evidens för vad som fungerar bra och mindre bra. Så fungerar allt utvecklingsarbete idag.

Med 1,8 meters avstånd kunde nästan 30 procent av arenans 57 600 fasta platser fyllas, och samtidigt uppfylla delstatsmyndigheternas krav

Vi uppmanar nu den svenska regeringen att starta en dialog med evenemangsindustrin om att börja testa nya sätt att hålla evenemang. I mindre skala och under kontrollerade former, med målet att generera faktabaserad kunskap. Då får vi nya insikter men också värdefull praktisk erfarenhet av hur AI-teknologi kan tillämpas för att hantera dagens och framtida utmaningar.

För en sak är vi nog överens om, Covid-19 är varken den sista pandemin eller den sista utmaningen.

ANNONS

Christer Bodell, rådgivare inom AI på SAS Institute

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS