Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Underkänt. Vi upplever inte att Sahlgrenska sjukhuset lyssnar på oss. Faktum är att inte ett enda möte har ägt rum där vi kunnat ha en meningsfull kommunikation om framtida arbetsmiljö och vad som förväntas av respektive part, skriver debattörerna.

Ta ert ansvar som arbetsgivare

Sahlgrenska universitetssjukhusets direktör Ann-Marie Wennberg skriver om vad Sahlgrenska gör för att sjuksköterskor ska stanna kvar i yrket. Vi som läser sista terminen på sjuksköterskeprogrammet på Göteborgs universitet tycker inte att det räcker, skriver Niklas Olofsson, Sara Tedsjö och Sonya Ibrahim.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Vårdkrisen, 1 och 6/3

Ann-Marie Wennberg skriver att Sahlgrenska är beroende av unga människor. Att ledningen lyssnar på nyutexaminerade och blivande sjuksköterskor. Vi är 100 sjuksköterskestudenter som snart fullföljt utbildningen utan att höra ett enda ord från Sahlgrenskas ledning. Inte ett enda möte har ägt rum där vi kunnat ha en meningsfull kommunikation om framtida arbetsmiljö och vad som förväntas av respektive part. Vi upplever oss inte hörda.

Nyblivna sjuksköterskor behöver inte få vårdens positiva värden förmedlade. Vi vet att vården kan vara en fantastisk arbetsplats där vi dagligen verkar för att andra människor ska må bättre. För att rädda liv. Vi är däremot inte beredda att göra det i Sahlgrenskas regi om ledningen inte ger oss förutsättningarna.

Ute på vår praktik ser vi med egna ögon sjuksköterskor som gråter

Antalet sjuksköterskor som blir sjukskrivna eller lämnar yrket ökar. Ute på vår praktik ser vi med egna ögon sjuksköterskor som gråter i läkemedelsrummen. De hinner inte med arbetet. Ann-Marie Wennberg menar att utbildningen inte förbereder oss tillräckligt. Är det verkligen vi som ska förberedas för denna arbetsmiljö? Är det inte arbetsgivaren som ska anpassa den så att det blir möjligt att genomföra sitt arbetspass utan att falla i tårar eller tvingas till sjukskrivning?

Vi vill uppskattas

Wennberg skriver också att nyutexaminerade sjuksköterskor behöver mer handledning än tidigare. Vi är eniga. Sahlgrenskas vård är i dag högspecialiserad och högt belastad och kräver handledning i större utsträckning för patientsäker vård. En fullgod introduktion på en arbetsplats där vi har ansvar för människors liv är en självklarhet och ingenting som bör framhållas som en anställningsförmån.

Vi vill uppskattas både i lönekuvert och genom möjligheter till professionell utveckling med hänsyn till individuell kompetens. Lönen och den av sjuksköterskeflykt kraftigt påverkade arbetsmiljön hänger ihop. Vår arbetsmiljö, lön och löneutveckling bör spegla vikten av vårt ansvar och alla sätt som sjuksköterskor bidrar till en fundamental verksamhet i samhället.

Slutligen, Ann-Marie Wennberg, är vi överens när du skriver att ni som arbetsgivare har ett ansvar att göra nyblivna (och erfarna) sjuksköterskor trygga i sitt samhällsbärande uppdrag. Ta det ansvaret!

Sjuksköterskestudenterna termin 6 genom

Niklas Olofsson

Sara Tedsjö

Sonya Ibrahim