Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ta det lugnt och fortsätt folkbilda

Ska vi vara oroliga för demokratin? Ja, när klyftorna och utanförskapet ökar finns det fog för oro. Det finns dock motmedel, inte minst genom ett aktivt och levande föreningsliv där olika åsikter kan mötas, stötas och blötas, skriver David Samuelsson, Studieförbunden för samverkan.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Juli är här. Värmen håller i sig. Kanske är det ett bra tillfälle att låta bli att tänka på den oro många känner inför demokratins tillstånd i dagens Sverige. Avstå från att tänka på det kommande valet. Eller inte.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Statsminister Stefan Löfven (S) citerade under i sitt tal i Almedalen förintelseöverlevaren Hédi Fried ”Ignorera inte det som händer omkring dig nu, för jag känner igen denna början. Man ser den överallt, inte minst i forumens kommentarsfält på internet, där avhumaniseringen av människor görs lätt och utan eftertanke. Vänj dig aldrig.”

Keep calm och fortsätt folkbilda. Så överbryggar vi tillsammans hoten mot demokratin

Det är förståeligt om ens sommarhimmel förmörkas av djup uppgivenhet efter nazisternas framfart under politikerveckan, antidemokratiska rörelsers härjningar i Europa och ökad politisk polarisering. Många anser att de största hoten mot demokratin är ökade klyftor, utanförskap och maktlöshet. Det visar en ny Novusundersökning som Studieförbunden i samverkan tagit fram. Den oron varken kan eller ska kopplas bort.

Vad krävs för att bevara en levande demokrati? De tillfrågade svarar: att minska segregationen (55 procent) och att skapa fler samtal mellan personer med olika åsikter (46 procent). Sju av tio svenskar håller helt eller delvis med om att ett starkt civilsamhälle med aktiva studieförbund och föreningsliv minskar segregationen och är en viktig resurs för att motverka ökade klyftor.

Står sig stark

Folkbildningens idé står sig stark. Det är därför betryggande att studieförbunden finns i landets alla kommuner. I fönsterlösa replokaler och väl upplysta dansstudios med skyltar som säger ”Studiefrämjandet”, ”Medborgarskolan”, ”ABF” och andra studieförbunds namn idkar de verksamhet året om. Där sås fröet till respektfulla samtal, när personer med olika åsikter frivilligt möts och delar samma nyfikenhet för sitt ämne. Det är så demokratiarbetet som kallas ”folkbildning” bedrivs sedan över hundra år.

Det är därför glädjande att många deltar: En miljon unika personer i studiecirklar, och närmare 20 miljoner i kulturprogram (vilket innebär att många deltar i flera av studieförbundens olika arrangemang). Arbetet för att nå fler ger utdelning: nya siffror från Folkbildningsrådet visar att studiecirkeln blivit en populärare bildningsform.

Det är så demokratiarbetet som kallas ”folkbildning” bedrivs sedan över hundra år

Vår hälsning till Sommarsverige: Keep calm och fortsätt folkbilda. Så överbryggar vi tillsammans hoten mot demokratin.

I övrigt tipsar vi om antologin Handbok för demokrater (Natur & Kultur). God sommarläsning där Hédi Fried och andra inom initiativet #ViMåstePrata ger handfasta tips för demokrater.

David Samuelsson

generalsekreterare, Studieförbunden i samverkan