Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tätt samarbete är vägen framåt för Västsverige

Västsverige måste bli mer företagsvänligt så att vi kan attrahera företag och kompetent personal som kan bidra till att utveckla näringslivet. Fler bostäder, bättre matchning och satsningar på att lyfta fram entreprenörer är viktiga åtgärder, skriver bland andra Jan Lindblom (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Om vi vill skapa en internationell tillväxtregion behöver vi öka vår attraktionskraft. Det kräver samarbete mellan kommuner, näringsliv och akademi. Göteborg behöver vara en fungerande motor för västra Sverige och alla 49 kommunerna i Västra Götaland behöver skapa samordning.

Kompetensförsörjning hindrar många företag att växa. Till det kommer utmaningen, arbete för dem som saknar arbetslivserfarenhet och kontakter. Matchningen behöver bli bättre. En del av lösningen är ökad satsning på validering av gammal kunskap och kunskap från andra länder mot svenska krav. Vi behöver fler som vill flytta hit. Våra företag behöver kunskap. Väntan på tillstånd från Migrationsverket och brist på bostäder minskar tillväxtmöjligheten för flera av våra företag.

En stor förlust

Samtidigt har vi unga som tar examen men inte får arbete i vår region. Det är en stor förlust för oss att vi har färdigutbildade som flyttar för att vi inte har arbeten som motsvarar deras utbildning. Ett sätt att minska denna förlust skulle vara att etablera mer statlig förvaltning i Västsverige.

Arbetet med att lyfta frågan kring tillväxtkapital är viktigt. Mycket görs bra men fler insatser behövs. Attityden till entreprenörer är viktig. Deras möjlighet att dela med sig av kunskap och kapital gör skillnad. Företagare är hjältar som kan vara förebilder för nästa generations entreprenörer och ska visas uppskattning. Både i med och motgång, alla satsningar kan inte bli succé.

Inte välkomnande

Västsverige behöver vara aktiv i arbetet med att attrahera människor att komma och arbeta här. Speciellt efter ett kommande Brexit. Det inkluderar arbetet för medföljande. Även make och barn behöver komma in i samhället. Flyttningshjälp med praktiska frågor behöver fungera även för mindre verksamheter som inte själva kan hantera denna typ av frågor. Att attraktivitet och attityd är viktigt illustreras tydligt av exemplet Geely, vars vd Conghui An sa i en artikel i GP att näringslivsklimatet i Göteborg inte är speciellt välkomnande. Hundratals kinesiska ingenjörer har fått vänta på svenska visum. Även brist på bostäder har resulterat i att färre kineser åker och arbetar i Sverige.

Geely har intresse av att placera sitt regionala huvudkontor för Europa i Västsverige. Med deras satsning i dotterbolaget Cevt planerar de för investeringar om cirka sex miljarder under minst fem år i Västsverige.

Jan Lindblom (M) 

ledamot Regionutvecklingsnämnden, Göteborg 

Henrik Sundström (M) 

ledamot Regionutvecklingsnämnden, Uddevalla