När Alliansregeringen hade makten mellan 2006 och 2014 genomfördes skattesänkningar som innebar att alla som arbetade och alla pensionärer fick behålla en mycket större del av den egna inkomsten. En vanlig löntagare fick faktiskt så mycket som en extra månadslön varje år tack vare detta.
I den budget som Kristdemokraterna och Moderaterna fick igenom i riksdagen innan jul fortsatte vi att sänka skatterna för alla Sveriges löntagare och pensionärer.
Sänkningarna av arbetsgivaravgifter innebar samtidigt att det blev billigare för företag att anställa folk. Den hatade oförutsägbara fastighetsskatten togs bort och ersattes av en förutsägbar avgift. Detta är bara några exempel på skattesänkningar som Alliansen genomförde. I den budget som Kristdemokraterna och Moderaterna fick igenom i riksdagen innan jul fortsatte vi att sänka skatterna för alla Sveriges löntagare och pensionärer.
Den rödgröna regeringen valde under förra mandatperioden en annan väg. Skatterna höjdes på arbete och sparande. Möjligheter till skatteavdrag togs bort – som möjligheten att göra avdrag för gåvor till välgörenhetsorganisationer, eller minskades – som rot-avdragen. Nya skatter – som flygskatten – infördes också.
Det är inte förvånande att vi nu, bara en månad efter att januariöverenskommelsen ingicks, redan ser oenighet mellan partierna som ingår i den.
Skillnaden mellan den borgerliga politiken och den rödgröna politiken på skatteområdet är mycket stor. Därför är det inte förvånande att vi nu, bara en månad efter att januariöverenskommelsen ingicks, redan ser oenighet mellan partierna som ingår i den.
Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) ska skattetrycket inte sänkas. Från Centerpartiets håll däremot är budskapet det rakt motsatta. Skattetrycket ska ner. Det är anmärkningsvärt att på ett av politikens mest centrala områden så har partier i regeringsunderlaget rakt motsatta uppfattningar om vad deras överenskommelse egentligen innebär. Nu behöver Socialdemokraterna och Centerpartiet klargöra vad de egentligen gjort upp om. Förtjänar inte svenska folket att veta detta?
Hampus Hagman (KD)
riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.