Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Systemfel i tandvården leder till köer

Folktandvården är utsatt för ett högt tryck. Orsak: en otidsenlig regel som säger att asylsökande enbart får behandlas av Folktandvården och inte av privata aktörer, skriver Anders W Jonsson (C) och Rickard Nordin (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För Västra Götaland innebär det att antalet asylsökande hänvisas till akut tandvård hos Folktandvården ökat lavinartat, från 5 406 individer år 2014 till 9 052 år 2015. Det är en ökning med nästan 70 procent på bara ett år.

Det här är ett systemfel som vi måste ändra så att inte patienter, asylsökande eller ej, drabbas av längre köer och sämre tandvård.

För alla andra i samhället finns en valfrihet att välja mellan tandvård i privat eller offentlig regi – men det gäller alltså inte för asylsökande. Det gör att vi nu har en situation där bristen på valfrihet innebär att Folktandvården har långa kötider och i vissa fall tvingats ta till åtgärder som ytterligare förlänger väntetiderna för vissa patientgrupper. Det är helt ohållbart och något som måste justeras omgående.

Centerpartiet vill att valfriheten ska gälla för alla, även asylsökande. Då skulle vi inte längre, som i dag, stänga ute de privata tandläkarna, som utgör drygt hälften av tandvården, från möjligheten att behandla asylsökande med tandproblem. Det skulle förbättra situationen för såväl asylsökande som andra patientgrupper avsevärt.

Med en verklig valfrihet för alla och ett större utbud av tandläkare skulle den asylsökande snabbare få hjälp och Folktandvården skulle frigöra såväl tid som resurser. En förändring av reglerna skulle således vara bra för både individen och det svenska tandvårdssystemet som helhet.

Orimligt långa väntetider

Vi ser i dag hur allt fler landsting och regioner påtalar att de nuvarande reglerna ställer till med stora problem. I Stockholm ser vi hur Folktandvården får timanställa extrapersonal och hur tandläkare går in och jobbar extra på helgerna och det blottar också ett stort systemfel med orimligt långa väntetider. Trots detta tycks inte regeringen inse allvaret. Centerpartiet, med flera, har flera gånger påtalat att situationen är ohållbar och att reglerna måste ändras för att släppa in även privata tandläkare.

Det är dags för regeringen att ta problemet på allvar. Se till att ändra på otidsenliga regler och gör det möjligt för privattandvården att behandla asylsökande patienter. Det ökar utbudet av tandläkare, kortar köerna för alla patienter och tar bort ett helt onödigt högt tryck på Folktandvården.

Anders W Jonsson (C)

vice partiledare

Rickard Nordin (C)

riksdagsledamot från Göteborg