Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helene Odenjung (L), kommunalråd Göteborg

Svik inte de särskilt begåvade eleverna

Skolan ska stötta de elever som har problem på olika sätt. Vi behöver bli ännu bättre på att även möta de särskilt begåvade eleverna. Men S och SD i Göteborg vill inte se en handlingsplan för dessa elever, skriver Helene Odenjung (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Helene Odenjung (L) kommunalråd Göteborg
Helene Odenjung (L)

kommunalråd Göteborg

Varje elev ska nå sin fulla potential. Det gör långt ifrån alla i dag. Skolverket beräknar att fem procent av eleverna i Sverige är särskilt begåvade. Att identifiera och möta särskilt begåvade elever i klassrummet är svårt. Resultatet av att inte lyckas med detta kan få väldigt negativa konsekvenser i klassrummet där eleverna kan bli stökiga, krävande, ointresserade av skolan och i värsta fall hemmasittande. För dessa barn följer oftast konsekvenserna med långt in i livet. Liberalerna vill se en handlingsplan för dessa elever. Det säger de rödgröna och SD nej till.

Ger livslånga konsekvenser

Skolan ska stötta de elever som har problem på olika sätt men vi behöver bli ännu bättre på att möta de särskilt begåvade eleverna, i synnerhet de med funktionsnedsättning, med bättre möjligheter till stimulans och utmaning.

Studier på vuxna särskilt begåvade visar att de som grupp har en lägre känsla av sammanhang än svenskar i allmänhet. Deras upplevelse av skolgången var också mycket negativ. Det är ett stort misslyckande.

Det krävs tidiga insatser

Det är avgörande för barn med särskild begåvning att de tidigt få umgås med barn på samma nivå. Det ger barnen möjlighet att spegla sig i och brottas intellektuellt och känslomässigt med andra barn med liknande förmågor. Idag väljer en del barn att tona ner sina förmågor och de riskerar att inte uppmärksammas och få den stimulans de behöver och har rätt till. Inget barn ska behöva tona ner sina förmågor - de ska få blomma ut.

Handlingsplan behövs

Liberalerna har tagit initiativ i kommunfullmäktige om att staden ska arbeta fram en handlingsplan för särskilt begåvade elever. Flera kommuner runt om i landet har redan handlingsplaner på plats och här har staden att lära av andra.

Argumentet emot att Göteborg ska ha en handlingsplan är enligt SD, S och MP att det redan finns hos Skolverket – fråga barnen och deras föräldrar i Göteborg hur de tycker att den fungerar. Deras svar kommer att få er att ändra uppfattning.

Göteborgs skolor har i uppdrag enligt skollagen att ge alla barn och elever bästa möjliga förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt. När det gäller särskilt begåvade elever brister Göteborgs stad i sitt ansvar. Det är hög tid att ta det ansvaret. Vår uppmaning till alla ledamöter i fullmäktige är därför:Ta ansvar för att Göteborg inte sviker de särskilt begåvade barnen.

Helene Odenjung (L)

kommunalråd Göteborg