Göteborg har 50 000 anställda med en enorm bredd av kompetenser i allt från rekrytering till att lära ut och examinera språkkunskaper. Självklart klarar vi att utforma ett enkelt test. Det görs redan i andra kommuner, exempelvis i socialdemokratiskt styrda Botkyrka, skriver debattören.
Göteborg har 50 000 anställda med en enorm bredd av kompetenser i allt från rekrytering till att lära ut och examinera språkkunskaper. Självklart klarar vi att utforma ett enkelt test. Det görs redan i andra kommuner, exempelvis i socialdemokratiskt styrda Botkyrka, skriver debattören. Bild: Janerik Henriksson/TT

Svik inte de äldre - inför språktester, Moderaterna

Alla som jobbar i den svenska välfärden ska kunna svenska. Det kan låta självklart, men år efter år har det anställts personal inom flera områden - som vården, skolan och äldreomsorgen med otillräckliga svenskkunskaper. Trots detta vill Moderaterna inte införa språktester, förbluffande nog, skriver Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Tidigare har man i denna tidning kunnat läsa om hur omsorgspersonal varnar för språkförbistringarnas konsekvenser. Undersköterskan Abir Alawieh beskrev redan 2020 för GP hur bristen på svenskkunnig personal riskerar leda till att folk får fel medicinering. I fjol kunde man läsa om göteborgaren Gert och hur hans liv försämras av att hemtjänstpersonalen, som han är helt beroende, av inte förstår vad han säger. Bland annat beskrivs hur personal kommer med en blöja när han ber om hjälp med att hämta tidningen och ger honom en balja när han ber om hjälp med att gå på toaletten.

Jag har själv pratat med Gert. Jag berättade då för honom att jag tycker det är uppenbart att kommunen inte gör tillräckligt för att personalen ska kunna svenska och att det är fel av både nuvarande och tidigare styren att inte ha drivit frågan om ett språktest tidigare. Att det inte redan finns på plats är ett tillkortakommande av flera partier – inklusive mitt eget. Nu hoppas jag att vi kan göra om och göra rätt. Vårt förslag om språktester är inte, som Vänsterpartiet sagt, ”brunfärgad ökenvandring”. Språktester handlar om respekt för både personal, brukare och anhöriga.

ANNONS

Utredde språktest

Jag var hoppfull om att det snart ska bli bättre för Gert. Efter en lång tid av debatt - påtryckningar och förhandlingsförsök lyckades vi förra sommaren till slut få med oss det moderatledda styret på att utreda en modell för språktest i Göteborgs äldreomsorg. Det verkade till slut finnas enighet i vad som borde varit en självklarhet sedan länge: ska du jobba i svensk äldreomsorg ska du kunna svenska.

Tyvärr har hoppfullheten stött på patrull – i form av det moderatledda styrets totala brist på handlingskraft. I över ett halvår har frågan om ett språktest utretts. När utredningen till slut kommer innehåller den inget konkret förslag på språktester överhuvudtaget. Tjänstepersonerna menar, felaktigt, att det inte finns någon lämplig modell för språktest på marknaden. I stället vill man skapa en byråkratisk ”kommunikations- och språkpolicy”, alltså ännu en skrivbordsprydnad, och ha vissa mindre skriftliga inslag på intervjun. Moderaterna verkar, förbluffande nog, nöjda med svaret och tänker inte kräva något mer konkret än så.

Enkelt utforma test

Jag har svårt att förstå resonemanget. Göteborg har 50 000 anställda med en enorm bredd av kompetenser i allt från rekrytering till att lära ut och examinera språkkunskaper. Självklart klarar vi att utforma ett enkelt test. Det görs redan i andra kommuner, exempelvis i socialdemokratiskt styrda Botkyrka.

ANNONS

Den så kallade Botkyrkamodellen, som Socialdemokraterna nu föreslår att Göteborg ska inspireras av, går ut på att den sökande gör ett skriftligt test där man bland annat svarar på hur man hade hanterat olika realistiska scenarier som kan uppstå i äldreomsorgens vardag. Genom svaren får du en bild av huruvida personen har allmänna språkkunskaper och förståelse för relevanta facktermer. Det kan handla om så enkla men livsviktiga saker som att förstå information om den äldres mediciner eller allergier.

En bonus är att det ger en fördjupad bild av hur kandidaten hanterar olika scenarion, vilket är värdefullt då omsorgsarbete ofta är både oförutsägbart och stressigt. En annan fördel är att de tydliga kraven på god svenska har höjt yrkets status. Sedan språktesterna infördes har Botkyrka sett en tillströmning av mer erfaren omsorgspersonal.

Många är trötta på att höra tomma ord om hur det redan finns krav på god svenska när språkförbistringarna är ständigt närvarande i deras vardag

Tidigare har Moderaternas Axel Josefson (M) påstått att vi redan har tillräckligt tydliga språkkrav i Göteborg. Sedan har han menat att det är på gång, eftersom det finns några rader om språkkompetens i deras budget, men nu menar styret istället att det inte finns språktester alls – inte någonstans. Det håller inte.

Vi hade helst sluppit att det här ska bli en valfråga. Gert och alla andra äldre som lider av språkförbistringarnas konsekvenser har väntat länge nog. Många är trötta på att höra tomma ord om hur det redan finns krav på god svenska när språkförbistringarna är ständigt närvarande i deras vardag.

ANNONS

Jag uppmanar Moderaterna att släppa prestigen och göra upp med oss om ett språktest för nyanställning i äldreomsorgen – och därefter gärna även i resten av göteborgarnas välfärd, där svenska språket också är viktigt. Svik inte de som har byggt upp vårt land, vår stad och vårt välfärdssamhälle. Göteborg borde kunna bättre än så.

Jonas Attenius (S) Kommunalråd i opposition

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS