Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sveriges stöd till terrorn

I kölvattnet av terrordådet i Stockholm kommer nu en rad av åtgärder att följa. Exempelvis ska medlemskap i terrororganisationer snabbutredas i syfte att förbjudas. Men samtidigt fortsätter Sverige att indirekt stödja en terrorism som drabbar människor i Israel; ett land vars medborgare länge har utsatts för terrorns prövningar, skriver Ulf Öfverberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Enligt palestinsk lagstiftning får terrordömda och deras familjer sin försörjning av palestinska myndigheter. Jerusalem Center for Public Affairs har i en gedigen genomgång räknat fram det stödet till 315 miljoner amerikanska dollar per år. Det är omkring 2,7 miljarder svenska kronor. Nästan dubbelt så mycket som Sverige ger i bistånd till PA, Palestinska myndigheten, under fyra år!

Terrorn mot israeler har resulterat i nästan 700 israeliska offer, hundratalet skjutningar, femtiotalet bilramningar och nästan 300 knivattacker. För den internationella publiken tar PA och dess ledare Mahmoud Abbas avstånd från terrorn mot israeler. Men samtidigt fortsätter utbetalningarna till terroristernas anhöriga.

PA mottar mellan 2015-2019 1,5 miljarder kronor i svenskt bistånd. Därmed är Palestina det land som får överlägset mest pengar per capita i svenskt bistånd. Av de tio länder som Sverige gav mest bistånd till förra året får Palestina per capita nästan dubbelt så mycket bistånd som Somalia, som kommer på andra plats, och 50 gånger mer än Bangladesh, på tionde plats. Och då är Palestina, enligt FN, ett av de mest utvecklade biståndsländerna.

Föremål för diskussion

PA:s terrorstöd har varit föremål för diskussion i flera länder under lång tid. USA har sedan 2015 minskat landets biståndsanslag till den palestinska administrationen på grund av det stöd som betalas ut för terrorhandlingar. Utbetalningar har även fått europeiska länder att reagera. Bland annat diskuteras frågan i Tyskland. Men i Sverige är det tyst.

Vi kan tycka olika om den israeliska regeringens politik men det kan inte anses vara en politik för fred att ge bistånd till en regim som inte bara är patriarkal, nepotistisk och korrumperad utan också med omfattande ekonomiska utbetalningar stödjer terrorism mot civila israeler. Kanske kan terrordåden mot våra egna medborgare ge nytt perspektiv på det svenska biståndet till en regim som stödjer terror.

Ulf Öfverberg

ordförande Samfundet Sverige-Israel Stockholm