Alla som får jobb hos oss ska veta att de fick det för att de var bäst lämpade för rollen, vid det tillfället, utifrån den kompetens de besitter. Det kan handla om saker som kontaktnät, tidigare erfarenheter inom ett visst yrkesområde, språkkunskaper eller utbildning som gör att den samlade kompetensen platsar i den pusselbit som behövs för tillfället, skriver debattören.
Alla som får jobb hos oss ska veta att de fick det för att de var bäst lämpade för rollen, vid det tillfället, utifrån den kompetens de besitter. Det kan handla om saker som kontaktnät, tidigare erfarenheter inom ett visst yrkesområde, språkkunskaper eller utbildning som gör att den samlade kompetensen platsar i den pusselbit som behövs för tillfället, skriver debattören. Bild: Mattias Ahlm

Sveriges Radio använder inte kvotering vid rekrytering

I en debattartikel i GP hävdar Faw Azzat att Sveriges Radio använder sig av kvotering i våra rekryteringsprocesser. Det är helt fel. Låt mig ännu en gång vara väldigt tydlig: Alla som arbetar på Sveriges Radio gör det för att de är bäst lämpade för jobbet, skriver Cilla Benkö, vd Sveriges radio.

ANNONS
|

Replik

30/9 Jag skulle aldrig ta ett jobb som jag var inkvoterad till

Faw Azzat har, liksom många andra den senaste veckan, följt rapporteringen om det brev som ett antal medarbetare skickat till företagsledningen på Sveriges Radio där de lyfter vad de upplever som problem med bland annat rekrytering och redaktionella beslut på Sveriges Radio. En del i denna viktiga pågående diskussion handlar om bredden bland oss som arbetar på Sveriges Radio och i mediebranschen i stort.

Sveriges Radio ska spegla hela landet, och ha ett utbud där det finns något för alla som är med och betalar för utbudet. Betyder det då att samhället måste återspeglas exakt bland medarbetarna? Nej, naturligtvis inte. Journalisterna som arbetar på Sveriges Radio är professionella och ska därför kunna rapportera om alla ämnen.

ANNONS

Hög integritet

Vi rekryterar helt utifrån kompetens och de som rekryterar är professionella chefer med hög integritet.

Alla som får jobb hos oss ska veta att de fick det för att de var bäst lämpade för rollen, vid det tillfället, utifrån den kompetens de besitter. Det kan handla om saker som kontaktnät, tidigare erfarenheter inom ett visst yrkesområde, språkkunskaper eller utbildning som gör att den samlade kompetensen platsar i den pusselbit som behövs för tillfället.

Personligen är jag, precis som Faw Azzat, alltså helt emot kvotering. Den som är bäst lämpad, har bäst meriter, får jobbet. Att antyda något annat är förolämpande för den som rekryteras.

Bredd av infallsvinklar

Däremot tror jag som vd för Sveriges Radio benhårt på att en bredd av infallsvinklar och perspektiv är bra för både vårt innehåll och utbud i stort, oavsett vilken yrkesgrupp på företaget det gäller. Jag håller alltså med Faw Azzat när hon skriver att det finns stora fördelar med en bred representation, både på Sveriges Radio och på positioner i samhället i stort: i näringslivet, inom politiken och på myndigheter.

Olikheter i en arbetsgrupp, oavsett vilken, gör diskussionerna bättre. Det finns ingenting som motverkar utveckling mer än likriktning och konsensuskultur. Kanske kan det leda till tuffare diskussioner, men slutprodukten – i vårt fall det som når våra lyssnare – blir bättre. Det är också mitt ansvar som vd för Sveriges Radio.

ANNONS

Cilla Benkö, vd Sveriges radio

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS