Populism. Vi kan inte stillatigande se på när EU-ländernas medborgares rättig- heter kränks. Att som SD kalla de organisationer som larmat om utvecklingen i Ungern för ”vänsterorganisationer” är talande, skriver Bodil Valero (MP). På bilderna Ungerns premiärminister Viktor Orban och omröstningen i EU-parlamentet.
Populism. Vi kan inte stillatigande se på när EU-ländernas medborgares rättig- heter kränks. Att som SD kalla de organisationer som larmat om utvecklingen i Ungern för ”vänsterorganisationer” är talande, skriver Bodil Valero (MP). På bilderna Ungerns premiärminister Viktor Orban och omröstningen i EU-parlamentet. Bild: Jean-Francois Badias

Sverige är inte immunt mot totalitära krafter

Högerextrema och totalitära partier vinner stöd och inflytande i allt fler länder i Europa. Inget säger att Sverige är immunt mot en liknande utveckling. Att Sverigedemokraterna (SD) till varje pris försvarar Ungern, trots landets uppenbara inskränkningar i grundläggande fri- och rättigheter, visar på vad som väntar om partiet skulle få mer makt i Sverige, skriver Bodil Valero (MP).

ANNONS

EU-parlamentet röstade nyligen för att inleda en granskning av Ungern eftersom landet bryter mot unionens grundläggande värderingar. I förlängningen kan det innebära att Ungern förlorar sin rösträtt i EU. Bakgrunden är landets kraftiga urholkning av rättsstatens principer, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

Samtliga svenska partier i EU-parlamentet utom SD står bakom en sådan granskning. SD menar tvärtom att parlamentets beslut bygger på propaganda som sprids av vänstervriden media och vänsterorganisationer i Ungern och i Europa. Men de så kallade ”vänsterorganisationer” som SD kritiserar är internationella organisationer som FN:s råd för mänskliga rättigheter, Europarådet, och Venedigkommissionen.

Fösvarar Ungern

De ”vänstervridna medier” som SD talar om finns inte längre i Ungern. I somras köptes den sista oberoende TV-stationen, Hir TV, upp av en bekant till premiärminister Viktor Orban och blev över natt till ett språkrör för regimen.

ANNONS

De så kallade ”vänsterorganisationer” som SD kritiserar är internationella organisationer som FN:s råd för mänskliga rättigheter, Europarådet, och Venedig- kommissionen

Exemplet Ungern visar att EU uppenbart inte är förskonat från de populistiska och alltmer auktoritära tendenserna i våra grannländer, med regimer som Turkiet och Ryssland. Vi ser hur auktoritära krafter får genomslag för sin politik i allt fler EU-länder som till exempel Polen, Spanien, Italien och nu senast Danmark, där Dansk Folkeparti nyligen drev igenom en mer politisk styrning av Danmarks Radio (DR).

DR ska enligt de nya direktiven avhålla sig från att publicera djupgående nyhetstexter på nätet och bilden av Danmark som kristet land måste framgå i kanalernas program.

Måste säga ifrån

Alla medlemsstater har gått in i EU-samarbetet med vetskap om att det bygger på ett antal gemensamma grundläggande värderingar, det vill säga medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter samt rättsstatens principer. Vi kan därför inte stillatigande se på när EU-ländernas medborgares rättigheter kränks. I dag finns dock inget mellanting mellan att ge rekommendationer och varningar till att dra in rösträtten för ett medlemsland som bryter mot de grundläggande värderingarna.

Även om EU-parlamentet nu röstat för att inleda ett arbete som kan leda till att Ungern förlorar sin rösträtt i EU är det osannolikt att så sker i slutänden eftersom det behövs enhällighet bland övriga medlemsländer. Risken är stor att till exempel Polen blockerar förslaget.

ANNONS

Det behövs därför andra verktyg. Ett förslag som parlamentet nu arbetar med är att dra in ekonomiska stöd och bidrag till länder som bryter mot våra gemensamma värden. Ett annat, som jag leder arbetet med, handlar om att ge direkt EU-stöd till civilsamhällets organisationer som arbetar med att främja demokrati och EU:s grundläggande värderingar på lokal och nationell nivå.

EU:s största kris

EU kan inte fortsätta att blunda när yttrande- och mediefriheten inskränks, när domstolarnas oberoende begränsas eller när de används i politiska syften, när minoriteters rättigheter totalt ignoreras och när civilsamhällets organisationer förföljs.

EU genomlever i dag sin kanske största kris någonsin. Det är en kris som handlar om bristande respekt för EU:s gemensamma värderingar. Det är samma värderingar som vi byggt det svenska samhället på. Om vi inte kommer tillrätta med värdekrisen ser det mörkt ut för många länder i Europa, inklusive Sverige.

Bodil Valero (MP)

EU-parlamentariker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS