EU behöver Sverige och Sverige behöver EU. Där andra tvekar är vi i Liberalerna tydliga: Sverige ska fullt ut vara med i det europeiska samarbetet och visa solidaritet i kristider. Det borde vara självklart för ett parti som en gång om året går man ur huse och sjunger stolt om både internationalen och att knyta brodersband, skriver debattören.
EU behöver Sverige och Sverige behöver EU. Där andra tvekar är vi i Liberalerna tydliga: Sverige ska fullt ut vara med i det europeiska samarbetet och visa solidaritet i kristider. Det borde vara självklart för ett parti som en gång om året går man ur huse och sjunger stolt om både internationalen och att knyta brodersband, skriver debattören. Bild: Alfredo Falcone AP/TT

Sverige måste visa solidaritet med EU-länder i kris

Regeringen och Stefan Löfven måste tänka om angående stödet till krisdrabbade EU-länder och visa att Socialdemokraterna står för solidaritet. Krisen vi hanterar just nu kan bli EU:s sista strid om vi inte hjälps åt att ta oss ur den, skriver Tina Acketoft, riksdagsledamot och Liberalerna talesperson EU-frågor.

ANNONS

EU:s regeringschefer möts nu för att diskutera unionens långtidsbudget och det återhämtningspaket som ska återstarta EU:s ekonomi i kölvattnet av Coronapandemin. Sverige ingår i den grupp som mindre smickrande kallas ”sparsamma fyran” och anser att återhämtningspaketet främst ska utgöras av lån. Denna grupp av fyra rika länder fungerar som en bromskloss i förhandlingarna. Nu måste regeringen Löfvén tänka om och visa solidaritet. Sverige ska inte bromsa solidaritet i EU när det behövs mer än någonsin, och regeringens nuvarande linje är inget Liberalerna ställer sig bakom.

Vår rekommendation till statsministern om han vill vara en relevant spelare i EU är att han och regeringen snarast tänker om angående EU-kommissionens föreslagna räddningspaket som ska återstarta Europa. Det är pinsamt att den svenska regeringen bromsar solidaritet i EU, och det är inte en enad EU-nämnd som står bakom regeringen i detta.

ANNONS

Sverige en bromskloss

Liberalerna har genom alla år lyft fram vikten av att fullt ut delta i det europeiska samarbetet och konsekvent pekat på att den svenska tvehågsenheten till många avgörande frågor inom EU såsom eurosamarbetet, en europeisk åklagarmyndighet (EPPO) och en bankunion varken gagnat Sverige eller EU.

Det är inte heller motvilja och skepsis vi nu behöver om vi ska kunna hantera den största kris EU någonsin stått inför. Vi ser den stora bilden och behovet av ett enat Europa som går stärkt ur krisen. EU:s intressen och den inre marknaden är så tätt sammanflätade med svenska intressen och den svenska ekonomin att det om inte annat borde vara av rent självintresse att EU:s medlemsländer får det stöd de behöver nu.

När Stefan Löfvén som svar på våra avvikande meningar i EU-nämnden menar att vi inte kan frångå tidigare principer bara för att det är kris, eftersom det kommer att komma fler kriser i framtiden, så är vårt svar att det inte alls är självklart. Den kris vi nu har att hantera kan mycket väl vara EU:s sista strid om vi inte tillsammans satsar oss ur den.

Den ekonomiska kris som följt i Coronapandemins fotspår riskerar att krossa eurosamarbetet och kanske hela unionen om inte medlemsländerna nu enas och visar verklig solidaritet. Att då bromsa de insatser som så tydligt behövs för att rädda Europa är helt fel väg att gå. Sverige måste sluta bete sig som en tvehågsen bromskloss i unionen och istället vara med och forma framtidens samarbete.

Sänker medlemsländer

Liberalerna har hela tiden påpekat vikten av ett enat och starkt EU, och nu sätts detta på sin spets. Sverige kan inte fortsätta plocka russinen ur kakan och hylla europeisk solidaritet endast när det gynnar oss. Solidaritet är inget man kan åkalla och hylla endast när det är en själv som är den behövande. Europeisk solidaritet och samarbete är vad som är själva limmet i EU, och grunden till Sveriges välstånd.

ANNONS

Att hela det ekonomiska krispaketet ska utgöras av lån, som är den linje den svenska regeringen driver, riskerar att sänka de medlemsländer som fortfarande återhämtar sig från sviterna av finanskrisen 2008. Till och med det annars så ekonomiskt återhållsamma Tyskland har insett vikten av solidaritet och att en del av återhämtningsfonden måste utgöras av bidrag om vi ska kunna återstarta en kontinent som nu i det närmaste står still.

Visa solidaritet i krisen

Behovet av ett enat Europa är nu större än någonsin. Liberalernas recept är ett kraftfullt EU som håller ihop, där vi samarbetar ännu tätare än idag. Ett EU som rustas för framtiden och som ges verktyg att möta hoten mot vår kontinent och leverera lösningar på problem som vi bara kan hantera tillsammans. När Stefan Löfvén som svar på våra avvikande meningar i EU-nämnden menar att vi inte kan frångå tidigare principer bara för att det är kris, eftersom det kommer att komma fler kriser i framtiden, så är vårt svar att det inte alls är självklart. Den kris vi nu har att hantera kan mycket väl vara EU:s sista strid om vi inte tillsammans satsar oss ur den.

Det är hög tid att regeringen tänker om. EU behöver Sverige och Sverige behöver EU. Där andra tvekar är vi i Liberalerna tydliga: Sverige ska fullt ut vara med i det europeiska samarbetet och visa solidaritet i kristider. Det borde vara självklart för ett parti som en gång om året går man ur huse och sjunger stolt om både internationalen och att knyta brodersband. Det är dags att leverera det nu.

ANNONS

Tina Acketoft, riksdagsledamot och Liberalerna talesperson EU-frågor

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS