Sverige är ett av de länder som starkast stått upp för västsahariernas rättigheter i EU och har under flera regeringar röstat nej till handelsavtal med Marocko just för att de inte ansetts vara förenliga med folkrätten. Regeringen bör gå före och också uppmana andra EU-länder att rösta emot, skriver Julia Finér.
Sverige är ett av de länder som starkast stått upp för västsahariernas rättigheter i EU och har under flera regeringar röstat nej till handelsavtal med Marocko just för att de inte ansetts vara förenliga med folkrätten. Regeringen bör gå före och också uppmana andra EU-länder att rösta emot, skriver Julia Finér.

Sverige måste rösta nej till EU:s illegala handelsavtal

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Marocko ockuperar grannlandet Västsahara sedan 1975 i strid med internationell rätt. I mer än 40 år har Marocko plundrat Västsahara på naturresurser och sålt vidare till omvärlden. EU är Marockos största handelspartner och även varor från ockuperad mark har nått den europeiska marknaden utan att EU har satt stopp för det. Faktum är att EU bidrar till lönsamheten av Marockos ockupation av Västsahara.

Västsahara, som tidigare var en spansk koloni, har aldrig fått sin självständighet. Marocko invaderade Västsahara när spanjorerna lämnade och i dag är Västsahara Afrikas sista koloni. Stora delar av den västsahariska befolkningen tvingades fly till Algeriet och där lever de i flyktingläger än – helt beroende av bistånd för sin överlevnad – fyra årtionden senare. FN utlovade 1991 att västsaharierna skulle få genomföra en folkomröstning där de skulle få rösta om sin framtid, men 26 år senare har någon folkomröstning ännu inte ägt rum. Juridiskt är frågan om Västsahara glasklar: Västsaharas folk har rätt till självbestämmande och det innefattar rätten att bestämma över sina egna naturresurser.

ANNONS

Försöker kringgå domstolsbeslut

EU-domstolen slog i december fast att EU:s handelsavtal med Marocko inte får innefatta Västsahara, eftersom Västsahara är ett annat land än Marocko och Västsaharas folk inte godkänt handelsavtalet. Domstolsbeslutet var en stor seger för västsaharierna som ser sina naturresurser uttömmas medan år efter år går utan att FN tar sitt fulla ansvar för att lösa konflikten. Domstolen klargjorde också att det är Polisario, västsahariernas legitima representant enligt FN, som behöver ge sitt samtycke för ekonomisk aktivitet som gäller Västsaharas territorium.

Det är därför mycket oroväckande att EU-kommissionen nu till synes försöker kringgå domen och omförhandla handelsavtalen med Marocko i syfte att inkludera produkter från Västsahara – utan att tillfråga Polisario. En ren strategi för att ignorera internationell rätt. Nu är det upp till EU:s medlemsländer att avgöra om kommissionen får inleda nya förhandlingar med Marocko eller inte.

Sverige måste klart och tydligt motsätta sig detta. Sverige är ett av de länder som starkast stått upp för västsahariernas rättigheter i EU och har under flera regeringar röstat nej till handelsavtal med Marocko just för att de inte ansetts vara förenliga med folkrätten. Regeringen bör gå före och också uppmana andra EU-länder att rösta emot.

ANNONS

Höga förväntningar på Sverige

Handelsminister Ann Linde har bekräftat att EU-domstolens dom är i enlighet med den svenska hållningen att Västsahara är åtskilt från Marocko. I vintras deltog ledamöter från nästan alla riksdagspartier i ett rundabordssamtal som behandlade domen och där det fanns en enighet om att den var välkommen och skulle implementeras. Den 11 maj skrev utrikesminister Margot Wallström (S) på GP Debatt att regeringens slutmål är en lösning på konflikten där västsahariernas rätt till självbestämmande tillfredsställs. Det finns därför höga förväntningar på att Sverige röstar nej när frågan tas upp i ministerrådet i slutet av maj. Allt annat vore en u-sväng i Sveriges Västsaharapolitik. Det finns ingenting som kan försvara att ett handelsavtal som bryter mot folkrätten accepteras.

Julia Finér

talesperson Emmaus Stockholm

ANNONS