Under veckans 70-årsfirande av Folkrepubliken Kina står högtravande nationalistiska tal och militära uppvisningar på agendan, men kvar står det faktum att den kinesiska regimen i högsta grad är auktoritär, skriver Maria Nilsson (L).
Under veckans 70-årsfirande av Folkrepubliken Kina står högtravande nationalistiska tal och militära uppvisningar på agendan, men kvar står det faktum att den kinesiska regimen i högsta grad är auktoritär, skriver Maria Nilsson (L). Bild: Mark Schiefelbein/AP

Sverige måste ta hotet från Kina på allvar

I veckan firar Folkrepubliken Kina 70 år. Under tiden verkar landet för en rad auktoritära gärningar både inom landet och globalt. Något som i hög grad påverkar oss i Sverige, skriver Maria Nilsson (L), riksdagsledamot.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den här sommaren har gatorna i Moskva och Hongkong fyllts med demonstranter. Det har givit eko runt om i världen. I förra veckan hölls ännu en solidaritetsmanifestation med Hongkong på Gustav Adolfs torg i Göteborg.

De senaste åren har Sverige successivt insett det hot som Ryssland innebär. Men vi har inte kommit lika lång vad gäller att förstå den mer komplexa hotbild som Kina utgör. I och med det brutala agerandet i Hongkong, handelskriget med USA, militär upprustning och så vidare har världens ögon börjat vändas mot Kina.

Flera krafter utomlands

I en ny rapport från tankesmedjan Frivärld ”Om underrättelsehotet mot Sverige” varnar den tidigare chefen för den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST) Stefan Kristiansson att underrättelseinhämtning i Sverige är betydligt mer omfattande än vad vi tidigare förstått. Han nämner tre länder som är aktiva i Sverige; Ryssland, Kina och Iran.

ANNONS

De kinesiska underrättelsernas syfte är att sprida sitt narrativ, medverka till dimridåer, skapa splittring. Det kan ske med olika metoder.

Den 20 september publicerade den kinesiska staten en helsidesannons i Dagens Nyheter med syfte att svartmåla demokratiaktivisterna i Hongkong

Den 20 september publicerade den kinesiska staten en helsidesannons i Dagens Nyheter med syfte att svartmåla demokratiaktivisterna i Hongkong. I annonsen försöker Kina skapa bilden av att demonstrationerna i Hongkong är en form av civil olydnad som Kina kommer att ”lösa på egen hand”.

En auktoritär regim

I veckan firar folkrepubliken Kina 70 år. Den kinesiska staten kan försöka lura betraktaren med ett högteknologiskt samhällsbygge och med en historisk ekonomiskt tillväxt. Men kvar står det faktum att den kinesiska regimen är en auktoritär regim som opererar genom försvinnanden, skenrättegångar, begränsningar av sina medborgares grundläggande fri- och rättigheter. Gårdagens kommunism har kompletterats med dagens statskapitalistiska nationalism.

Den kinesiska regimen är en auktoritär regim som opererar genom försvinnanden, skenrättegångar, begränsningar av sina medborgares grundläggande fri- och rättigheter

Till det brutala agerandet i Hongkong kan läggas Kinas anspråk på det självständiga Taiwan, övergreppen mot Tibet, godtyckliga försvinnanden och fängslandet av bokförläggaren och den svenske göteborgske medborgaren Gui Minhai.

Påverkar Sverige

Sverige, vår regering och våra myndigheter har vid upprepade tillfällen visat sig naiva inför det hot som den Kinesiska regimen utgör. Låt mig ge några exempel.

2017 visade det sig att Fortifikationsverket, den myndighet som äger och förvaltar bland annat försvarsmaktens byggnader lagt ut uppdraget att digitalisera kartor över byggnaderna på en leverantör som i sin tur använt sig en kinesisk underleverantör. Myndigheten förstod först inte allvaret och informerade regering först efter att nyheten kommit ut i media.

ANNONS

Samma år stoppades planerna på att bygga Nordens största hamn i Lysekil i sista minuten. Projektet skulle ha finansierats av en kinesisk miljardär med nära kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet.

Det finns andra exempel som visar på att Sverige lagstiftningsmässigt inte hänger med eller förstår innebörden av de kinesiska maktambitionerna. I juni 2017 trädde den kinesiska nationella underrättelselagen i kraft som innebär att kinesiska medborgare oavsett vilket land de befinner sig i är skyldiga att bistå kinesiska underrättelse- och säkerhetstjänsterna. Lagen är inte enbart begränsad till Kina utan gäller även företag utomlands och kinesiska medborgare boende i andra länder.

Många av dagens cyberattackerna mot Sverige som statsaktörer som Kina ligger bakom riktar sig mot svenska företags innovationer. Det är inte alltid storföretagen som är de mest utsatta utan kan lika gärna handla om mindre och medelstora innovationsföretag. Deras problem är att de inte har byggt upp något säkerhetssystem och vet inte alltid om att de blir bestulna på information.

Kinesiska företag har också börjat köpa svenska företag som producerar eller har gjort innovationer som kan användas i militära syften. Sverige, i motsats till många andra EU-länder, har ingen en central mekanism för att utreda utländska direktinvesteringar på lokal nivå. Sverige behöver omedelbart införa en form av screening lag vid utländska företagsuppköp. Den screening som finns syftar endast till när det finns en direkt koppling till militärförmåga. Det innebär att AI-teknologi som kan få en försvarsförmåga när det används i ett militärt sammanhang inte screenas till exempel.

ANNONS

Den komplexa hotbild som Kina utgör är i högsta grad relevant för Göteborg

Den komplexa hotbild som Kina utgör är i högsta grad relevant för Göteborg. I somras skrev professorn i Kinas språk och kultur Johan Lagerkvist i GP att Göteborg sticker ut i Sverige i dag vad gäller kinesiska kopplingar särskilt genom kinesiska Geelys ägarskap av Volvo Cars och andra stora investeringar, till exempel innovationscentret på Lindholmen. Med detta följer att Göteborg också behöver ligga i framkant för att förstå och bemöta de underrättelsehot som följer av detta.

Under lång tid befann sig Sverige i säkerhetspolitisk timeout. Den har haft stora konsekvenser på vår förmåga att försvara oss inte bara militärt utan också i cyberrymden och förmågan att förstå underrättelsehoten. Sveriges regering har också haft märkligt svårt att benämna Kina som den diktatur den är. Det är dags att även ta hoten från den kinesiska regimen på allvar och det är dags att benämna regimen för vad den är: en diktatur.

Maria Nilsson (L) riksdagsledamot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS