Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi jobbar på både nationell och internationell nivå för att försöka stoppa det gigantiska pengaflödet som går i helt fel riktning, på allas vår bekostnad, skriver debattörerna. Bild: Yvonne Åsell / TT
Vi jobbar på både nationell och internationell nivå för att försöka stoppa det gigantiska pengaflödet som går i helt fel riktning, på allas vår bekostnad, skriver debattörerna. Bild: Yvonne Åsell / TT

Sverige har inte råd med skatteflyktingar

Världens statskassor förlorar runt 600 miljarder dollar per år i uteblivna skatteintäkter på grund av skatteparadisen. Nu krävs det politiska åtgärder för att stoppa den aggressiva skatteflykten, skriver Tony Haddou (V) och Malin Björk (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I början av oktober briserade ännu en gigantisk skatteflyktsskandal, kallad Pandoraläckorna. Det är den största läckan hittills, med nästan tolv miljoner dokument. Bland de rika och mäktiga personerna som utpekats för ägna sig åt skatteflykt finns till exempel 35 nuvarande eller tidigare regeringschefer, som före detta brittiske premiärministern Tony Blair och Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš, men också personer som fotomodellen Claudia Schiffer, fotbollstränaren Pep Guardiola och svenska musikgruppen Swedish House Mafia.

Gemensamt är att de alla har placerat pengar i skatteparadis som Panama, Schweiz eller Förenade Arabemiraten. Enligt Internationella valutafonden (IMF) förlorar världens statskassor runt 600 miljarder dollar per år i uteblivna skatteintäkter på grund av skatteparadisen. Pengar som alltså borde ha gått till att finansiera välfärd, infrastruktur och klimatomställning.

Olagligt resursslöseri

Många upprörs av detta enorma och ofta rent olagliga resursslöseri. Det gör även vi i Vänsterpartiet. För oss är kampen mot den enorma, globala skatteflykten en prioriterad fråga. Vi jobbar på både nationell och internationell nivå för att försöka stoppa det gigantiska pengaflödet som går i helt fel riktning, på allas vår bekostnad.

Vi kräver bland annat:

• Att regeringen förbjuder brevlådeföretag utan synlig verksamhet och tillsätter en skatteparadisutredning i syfte att utreda och ta fram förslag för att stoppa utförseln av pengar till skatteparadisen.

• Att regeringen verkar för öppenhet och transparens. I dag fungerar skatteflyktsindustrin för att det sker i det dolda och vi får information genom grävande journalister och läckor. Den svenska regeringen måste verka för offentliga redovisningar och var vinster beskattas. Det får vara slut med hemlighetsmakeri och dolda transaktioner till skatteparadisen.

• Att den svenska regeringen trycker på för att reformera EU:s svarta lista på skatteparadis. I dag består listan av nio små länder långt ifrån Europas gränser, trots att världens sex värsta skatteparadis utgörs av europeiska länder eller områden som brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Bermuda, Nederländerna, Schweiz och Luxemburg. Om EU:s lista speglade verkligheten bättre skulle det få en betydande effekt för att strypa flödena till skatteparadisen.

Paradisläckorna har avlöst varandra och regeringen har haft lång tid på sig att agera, men verkar mer intresserade av att sänka skatten för höginkomsttagarna än att säkra skatteintäkter som dras undan genom dessa upplägg.

Det krävs politiska åtgärder för att stoppa den aggressiva skatteflykten. Regeringen bör genast skärpa lagstiftningen och verka för att införa långsiktiga och hållbara regler för att skydda våra gemensamma skattemedel. Paradisläckorna har avlöst varandra och regeringen har haft lång tid på sig att agera, men verkar mer intresserade av att sänka skatten för höginkomsttagarna än att säkra skatteintäkter som dras undan genom dessa upplägg.

Det är dags att de rikas skatteflykt tas på allvar. Sverige har inte råd med skatteflyktingar!

Tony Haddou (V), skattepolitisk talesperson

Malin Björk (V), EU-parlamentariker

LÄS MER: Utpekade ledare: Vi har inte gjort något fel

LÄS MER: Kändisar pekas ut som skattesmitare i Pandora-dokumenten

LÄS MER: Hundratals svenskar avslöjas i ny läcka