Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige.
Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige.

Sverige fördömer inte palestinska terrordåd

Sveriges regering fördömer kraftigt israeliska bosättningar men har inte utfärdat ett enda officiellt uttalande som fördömer någon av alla de 455 terrorattacker palestinier utsatt israeler för. Detta är en orimlig hållning, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    <strong>Isaac Bachman</strong>, Israels ambassadör i Sverige
Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige

I onsdags publicerade Sveriges regering ett uttalande som ”kraftigt fördömer” israeliska planer på nya bosättningar. Fördömandet är ännu ett i raden av utrikesdeklarationer, uttalanden på regeringens hemsida, debattinlägg och artiklar där israeliska bosättningar fördöms. I slående kontrast till detta har Sveriges regering aldrig offentliggjort ett uttalande som fördömer ”palestinsk terrorism”.

Den här artikeln syftar inte till att argumentera för Israels syn i bosättningsfrågan utan vad jag vill belysa är den svenska regeringens ofattbart ensidiga fokus.

Mord på judar och israeler

Vad man än anser om bosättningar så handlar det rent praktiskt om byggandet av bostäder. En familj bygger ett större hus eller nya grannar flyttar in längre ner på gatan. Å andra sidan har vi palestinsk terrorism, mord på judar och israeler. Föräldrar förlorar sina barn, män och kvinnor sina makar och familjer slås i spillror. Under de senaste 18 månaderna har 46 oskyldiga människor mördats av palestinska terrorister och 649 har skadats. Det har skett 169 knivattacker, 104 försök till knivdåd, 128 attacker med skjutvapen och 54 ramningsattacker.

ANNONS

Sveriges regering har inte utfärdat ett enda officiellt uttalande som fördömer någon av dessa 455 terrorattacker. Vad vi i bästa fall kan hoppas på är en tweet från en minister som refererar till terrorattacken men aldrig kallar den för vad den egentligen är: ”palestinsk terrorism”. När dessa sällsynta tweets väl förekommer sätts attackerna i Israel oftast i samband med terrordåd i exempelvis Irak, Egypten och Afghanistan – icke-demokratier som står långt ifrån Sveriges och Israels gemensamma värden.

Om däremot ett terrordåd drabbar Frankrike, Belgien eller Tyskland så fördömer Sverige, med rätta, kraftfullt attackerna samt uttrycker sin medkänsla och solidaritet med offren och deras familjer.

Varför dubbla måttstockar?

När jag tar upp detta med svenska officiella företrädare brukar jag få till svar att ”vi kritiserar palestinierna men inofficiellt”. Om vi nu förutsätter att detta är sant – vad rättfärdigar de dubbla måttstockarna? Varför kritiseras palestinierna inofficiellt medan Israel fördöms i rampljuset?

Självfallet kan också allierade ha olika uppfattningar i vissa frågor. Från israelisk sida förväntar vi oss emellertid att åtminstone bemötas på samma sätt som palestinierna. Antingen framför man sin kritik av båda parter offentligt eller så kritiserar man båda genom så kallade inofficiella kanaler. Jag tror att de flesta svenskar skulle betrakta detta som en mycket rimlig princip.

ANNONS

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

ANNONS