Förmågan att attrahera spetskompetens måste av regeringen prioriteras som en strategisk näringspolitisk fråga, skriver Patricia Kempff och Li Ljungberg, Teknikföretagen.
Förmågan att attrahera spetskompetens måste av regeringen prioriteras som en strategisk näringspolitisk fråga, skriver Patricia Kempff och Li Ljungberg, Teknikföretagen. Bild: Pressbilder

Sverige behöver mer internationell spetskompetens

Med ny teknik kan vi ta oss an samhällsutmaningarna inom klimat, transporter, hälsovård och mycket mer – det kräver kompetens i världsklass. Men konkurrensen om internationella talanger inom teknik och IT är både stenhård och gränsöverskridande. Därför behöver regeringen agera, skriver Patricia Kempff och Li Ljungberg, Teknikföretagen.

ANNONS
|

Nyligen besökte en finländsk delegation Göteborg och Stockholm för att diskutera talangattraktion – alltså att attrahera medarbetare med globalt eftersökt kompetens. De berättade att den finska regeringen har lanserat ett ”Talent Boost”-program för att överbrygga de hinder som uppstår när en fråga berör flera departements ansvarsområden. All myndighetsservice kopplat till arbetskraftsinvandring är också samlat under ett och samma tak.

Här i GP kunde vi den 27 november läsa om planerna på att etablera ett internationellt center. Detta är det första av sitt slag i Sverige och ska göra Göteborg till en ännu mer attraktiv stad för internationell kompetens. Men som författarna till artikeln skrev så löser detta inte allt, det krävs mer.

ANNONS

Ord utan handling

För ett år sedan deklareras ett januariavtal med löften om att kompetensutvisningar måste lösas, talangvisum ska införas och att dagens regelverk ska värnas. En regeringsstrategi för att attrahera högkvalificerad arbetskraft hamnade utanför avtalet och därmed utanför reformutrymmet.

En regeringsstrategi för att attrahera högkvalificerad arbetskraft hamnade utanför avtalet och därmed utanför reformutrymmet

Sedan dess har inget hänt förutom att LO nu kräver att regelverket kring arbetskraftsinvandring måste ändras – detta trots att januariavtalet säger motsatsen.

Det finns en komplexitet i frågan om arbetskraftsinvandring som inte ska förringas. Kringgående av lagstiftning och missbruk ska motverkas. Samtidigt är det viktigt att inte förringa att det råder internationell konkurrens om arbetskraft inom flera områden – och att LO:s förslag om myndighetsprövning gör det ännu svårare för svenska företag att rekrytera utländsk arbetskraft. I denna modell ligger inte rekryteringsbeslutet hos företaget – utan hos Migrationsverket.

Sverige halkar efter

Svensk teknikindustri med ambition att vara världsledande kan hitta medarbetare med rätt kunskap och erfarenhet i Sverige såväl som på andra sidan jordklotet och som kan vara direkt nödvändig för företagets utveckling. Det är ett behov som endast företaget i fråga kan ta ställning till.

Förmågan att attrahera spetskompetens måste av regeringen prioriteras som en strategisk näringspolitisk fråga

Medan svensk politik verkar ha fastnat i diskussionen om vilken arbetskraftsinvandring som ska begränsas så har en handfull andra länders regeringar sedan länge lämnat startgroparna i sin globala jakt efter talanger.

ANNONS

Förmågan att attrahera spetskompetens måste av regeringen prioriteras som en strategisk näringspolitisk fråga.

Patricia Kempff, näringspolitisk chef Teknikföretagen

Li Ljungberg, expert kompetensförsörjning Teknikföretagen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS