Replik
Klimatet, 13/9
Det inte räcker med enögt stirrande på "fossilsamhället" för att undvika en klimatapokalyps. 2017 antog riksdagen en blocköverskridande livsmedelsstrategi för ökad svensk animalieproduktion. Bara ett år senare satte sommarens extrema torka en stor käpp i hjulet för vår livsmedelsproduktion som är inriktad på intensiv djurhållning.
Svenska lokal- och regionalpolitiker har svarat, inte genom att snabba på övergången till ett vegetariskt välfärdssamhälle utan med att på lokal, regional och nationell nivå använda offentlig sektor för att stödköpa svenskt kött. Detta till priset av vård, skola och omsorg avsedd för gamla, sjuka och barn.
Vårt ekologiska fotavtryck ökar
Världsnaturfonden beskriver en annan utveckling för Sveriges "övergång" till ett hållbart samhälle. Enligt Världsnaturfondens globala miljöredogörelse Living Planet 2016 har det svenska ekologiska fotavtrycket per capita ökat kraftigt. Skulle alla leva som vi i Sverige skulle det i dag krävas 4,2 jordklot, vilket är en ökning med ett halvt jordklot på bara två år.
Därmed placerar sig Sverige högst upp på den globala miljövärstinglistan tillsammans med länder som USA, Kuwait och Australien. Vi lever således på ett allt mer ohållbart sätt, trots årtiondes tal om att vi ”ligger i fronten” när det gäller miljö- och klimatfrågor.
Om Svante Axelsson och Johan Rockström vill bidra till omställningen bör de sluta upp med att stryka svenska politiker och svensk köttindustri medhårs.
Jonas Paulsson
Köttfri måndag
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.