Våra bönder har stora möjligheter att ställa om sin produktion till vegetabiliska alternativ. Om vi väger in den gradvis ökande efterfrågan efter grönare mat är detta snarast en oundviklig utveckling, skriver debattörerna.
Våra bönder har stora möjligheter att ställa om sin produktion till vegetabiliska alternativ. Om vi väger in den gradvis ökande efterfrågan efter grönare mat är detta snarast en oundviklig utveckling, skriver debattörerna. Bild: Leif R Jansson / SCANPIX

Svenskt kött på grillen gör dig inte till miljövän

Att som politiker propagera för ökad köttkonsumtion är ansvarslöst, även om köttet är svenskt. Både hälsa och miljö tar skada, skriver David Stenholtz, överläkare onkologi och Annika Carlsson Kanyama, docent på Kungliga tekniska högskolan.

ANNONS

Replik

28/7 Stöd våra bönder — grilla mer kött i sommar!

Moderaterna Jessica Rosencrantz och Johan Widegren skriver på GP debatt med en uppmaning till oss att lägga mer svenskt kött på grillen i sommar. Detta skulle gynna Sveriges bönder vilkas intressen författarna säger sig företräda. De ser även miljövinster och förbättrad djurhållning som en följd av en ökad konsumtion av svenskt kött. Detta eftersom man utgår från att alternativet till kött från Sverige är kött från djur som fötts upp utanför Sverige och inte växtbaserade alternativ från svenska bönder.

Svenska bönder kan ställa om

Men vi måste fråga oss vilka som egentligen tjänar på en ökad konsumtion av svenskt kött. Våra bönder har stora möjligheter att ställa om sin produktion till vegetabiliska alternativ. Om vi väger in den gradvis ökande efterfrågan efter grönare mat är detta snarast en oundviklig utveckling. Däremot är de stora företag som processar och säljer kött givna vinnare på en ökad konsumtion. Men ska dessa industriers intressen gå före de vinster för hälsa och miljö som kan följa av en minskad köttkonsumtion?

ANNONS

Inom EU används redan 300 miljarder av våra skattepengar årligen till att främja köttproduktion trots de skador som orsakas på både samhälle och individ. Att främja kött med mer politiskt stöd är fel väg att gå

Att utropa sig till miljövän om man äter mer svenskt kött är ett något bakvänt resonemang. Är vi då också miljövänner om vi köper en svensk stadsjeep? Gynnar vi miljön om vi flyger mer med svenska flygbolag?

Ur hälsosynpunkt är det synnerligen ansvarslöst att som politiker främja köttkonsumtion, oavsett var köttet produceras. Både Världscancerfonden och WHO har klassat rött kött och charkvaror som säkert cancerframkallande för människor. Starka samband föreligger även för sjukdomar som hjärtsjukdom och diabetes typ 2.

Svenskt kött inget undantag

Svenskt kött är inget undantag här, det innehåller samma skadliga ämnen som kött från andra länder. Det är både en miljö- och hälsovinst att minska sin köttkonsumtion enligt globala kostråd. Men vinsterna ökar mer vid en lakto-ovo-vegetarisk kost och är om störst vid en vegansk kosthållning. Enligt FN:s klimatpanel är en minskad köttkonsumtion ett effektivt sätt att minska utsläppen av växthusgaser. Odling av baljväxter släpper bara ut en tjugondel av de växthusgaser som släpps ut då kött produceras även om produkterna är svenska. Att grilla växtbaserade alternativ — gärna producerade i Sverige — hjälper både klimat, hälsa och svenska bönder.

Inom EU används redan 300 miljarder av våra skattepengar årligen till att främja köttproduktion trots de skador som orsakas på både samhälle och individ. Att främja kött med mer politiskt stöd är fel väg att gå. Om vi på allvar vill gynna miljö och hälsa bör vi välja mat från växtriket och politiker som vill främja detta kostskifte.

ANNONS

David Stenholtz, biträdande överläkare i onkologi och ordförande Läkare för framtiden

Annika Carlsson Kanyama, docent Kungliga tekniska högskolan

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS