Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenskt bistånd bidrar till att sprida antisemitism

Margot Wallström (S) och Isabella Lövin (MP) skrev insiktsfullt att ett svenskt stödjande av Palestina både handlar om att verka för stabilitet i regionen och för Sveriges egen säkerhet. Stabilitet är något vi alla borde verka för. Det första steget är att ta itu med den växande radikaliseringen och uttryckandet av hat och uppviglande. Fördömandet bör vara tydligt och unisont vare sig det är nynazister som attackerar aktivister under Almedalsveckan eller radikala palestinska NGO:s som kallar till våld mot judar, skriver Olga Deutsch, director of Europe Desk at NGO Monitor.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bistånd till Palestina, 28/6

För lite över en vecka sedan publicerade utrikesminister Margot Wallström (S) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) en debattartikel i Göteborgsposten där de utvecklade Sveriges åtaganden för fred i Mellanöstern.

Sverige har blivit kraftigt kritiserat, både inrikespolitiskt och i Israel, med anledning av sitt engagemang i den arabisk-israeliska konflikten. Det kommer inte som någon överraskning att de två ministrarna ägnat fokus åt just denna fråga i Almedalen – en vecka fullspäckad med heta politiska debatter, två månader före det svenska valet i september.

Sedan 2014 har Sverige investerat mer än 400 miljoner svenska kronor för att lyfta fram mänskliga rättigheter. Sveriges engagemang är lovvärt, men trots dessa investeringar deklarerar de två statsråden att ”i dag är vi längre ifrån freden än någonsin”. En anledning är att svenskt bistånd i slutändan alltför ofta bidrar till att finansiera radikala grupper, grupper som i många fall förespråkar antisemitism, uppviglar till våld och underblåser en diskurs fylld av hat.

Stark antisemitism

Det svenska biståndsorganet Sida betalade 2017 runt nio miljoner kronor till Palestinian Medical Relief Society, en organisation som 2015 publicerade en faktabok som var starkt antisemitisk, innehållandes teckningar som trivialiserade Förintelsen. Illustrationerna inkluderade en teckning föreställandes en hög av utmärglade döda kroppar i randiga uniformer under rubriken ”Gaza” och en teckning av Israels premiärminister som stämplade ordet ”terrorist” på palestinska barn som transporteras mot en brinnande ugn. Bildspråket, med tydlig hänvisning till Förintelsen, var skrämmande.

En annan biståndstagare, the Health Work Committees, som mottog 10,5 miljoner kronor, är associerad till PFLP, en grupp som av EU, USA, Kanada och Israel är listad som terroristgrupp.

Sedan 2013 har Sida bistått med 28 miljoner kronor till Följeslagarprogrammet i Palestina och Israel som bland många andra aktiviteter tränar anti-israeliska propagandister och förespråkar Kairos Palestinadokument. Dokumentet som sådant rättfärdigar dödliga terroristattacker som ”lagligt motstånd” och uppmanar kristna till att engagera sig i detta motstånd. Dokumentet ägnar sig också åt teologisk antisemitism, man går så långt som att kalla stödjandet av Israel en försyndelse.

Norge stoppat bistånd

Det är värt att notera att fler under de senaste åren har blivit intresserade och medvetna om dessa aspekter i andra länder. Norge har nyligen stoppat biståndet till alla palestinska NGO:s som har förbindelser till PFLP. Schweiz har antagit en lagstiftning som förbjuder offentliga medel till NGO:s som uppmuntrar till antisemitism, hets mot folkgrupp och som är knutna till terroraktiviteter.

Danmark och Holland frös finansiering till liknande grupper efter att det uppmärksammats om samröre med terroristgrupper.

De två ministrarna skrev insiktsfullt att ett svenskt stödjande av Palestina handlar både om att verka för stabilitet i regionen och för Sveriges egen säkerhet. Stabilitet är något vi alla borde verka för. Det första steget är att ta itu med den växande radikaliseringen och uttryckandet av hat och uppviglande. Fördömandet bör vara tydligt och unisont vare sig det är nynazister som attackerar aktivister under Almedalsveckan eller radikala palestinska NGO:s som kallar till våld mot judar.

Olga Deutsch

Director of Europe Desk at NGO Monitor