Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Efter de hatbrott som paret Håkan och Roy i Kinna utsatts för behöver Svenska kyrkan i församlingen markera sitt avståndstagande mot övergreppen, skriver debattören.

Svenska kyrkan måste ta avstånd från hatbrotten i Kinna

Svenska kyrkan och församlingarna i Marks och Bollebygds kontrakt måste våga ta ställning och visa det vigda paret Håkan och Roy att det inte är okej att förfölja par av samma kön, skriver prästen Gunnar Bäckström.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Massmedia har uppmärksammat att vigda paret Håkan och Roy i Kinna har förföljts, trakasserats och misshandlats. Ett par som liksom alla andra par efter en tid känt sig så trygga att de flyttat ihop. De har också i kyrkan med en präst inför Guds ansikte lovat att älska varandra i nöd och lust, att dela glädje och sorg med varandra. Och bygga ett liv tillsammans precis som alla andra par.

När de gick till församlingen för att vigas så fanns det inte en enda präst i hela Mark och Bolllebygds kontrakt som ville ställa upp utan en präst från Göteborg fick inkallas. Kyrkomötet beslutade 2009 om vigsel och äktenskap för par av samma kön. Hur har prästerna fördjupat sig i detta beslut, skaffat sig kunskap, empati och förståelse för par av samma kön? Präster, våga enskilt ta ställning och vakta inte på varandra vad ni skall tycka!

Var inte välkomna

I början av 2000-talet till 2008 bedrev EKHO-kristna HBTQ tillsammans med Försvaret, Rikspolisstyrelsen, Svenska Kyrkan och Fackförbund ett EU-projekt där man skulle få mer kunskap och förståelse för HBTQ-personers situation på arbetsplatsen. Projektet var riktat till arbetstagare och arbetsgivare. Ett av de få kontrakt som vi inte var välkomna till var Mark och Bollebygds kontrakt. Kontraktsprosten sa skarpt och bestämt nej.

Prästerna och diakonerna vid vigningen har svarat ja på frågan: ”Vill Ni i er tjänst följa vår kyrkas ordning och förverkliga er kallelse med Kristus som förebild?" Var har detta löfte tagit vägen?

Biskopen och stiftsledningen har aktivt försökt påverka Mark och Bollebygds kontrakt att bejaka kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild. Kyrkomötet har beslutat att anställda och förtroendevalda i församlingarna skall genomgå utbildning i HBTQ-frågor. Stiftskansliet har haft en sådan utbildning. Snart kommer också denna utbildning till de olika församlingarna. Är Mark och Bollebygds kontrakt öppna för kunskap och förståelse denna gång?

Mer än en manifestation behövs

Det har anordnats en manifestation i Kinna för paret Håkan och Roy och det är bra. Men annat måste också till, hela bygden måste tänka till och skaffa sig kunskap och förståelse.

Kommunen har bett RFSL om hjälp och EKHO–kristna HBTQ kan också vara till hjälp. Kyrkans företrädare har ett stort ansvar. Vem är så modig och visar civilkurage att våga bryta mönstret?

Att personer misshandlar ett par av samma kön har sina orsaker. Vad har prästerna sagt till konfirmanderna om kärlek mellan par av samma kön? Konfirmander växer upp och blir vuxna, då har de med i tankarna vad prästen sa om kärlek mellan par av samma kön. Kanske prästen sa att det är mot Guds vilja, mot naturen, och tar fram några bibelord helt tagna ur sitt sammanhang och använder som argument.

Misshandel/trakasserier av Kinnaparet är inte acceptabelt, men de som gjort detta har fått det från någon. Respekten för andra människor saknas. Nu vill vi som läser och lyssnar om misshandel och trakasserier i Marks och Bollebygds kontrakt och i Marks kommun att det sker en förändring!

Förtjänar allt stöd

Läser man Svenska Kyrkans matrikel och tittar på Mark och Bollebygds kontrakt så finns det inte en enda kvinna som har prästtjänst i detta kontrakt. Och detta är 56 år efter beslutet Kyrkomötet tog 1958. Det måste bli en ändring snarast! Kyrkorådsledamöter – våga ta ert ansvar. Paret Håkan och Roy förtjänar allt stöd och kvinnor skall komma in och få tjänster i kontraktet! Håkan och Roy skall inte behöva lämna sitt älskade Kinna.

1. Ni som är medlemmar i Svenska Kyrkan och vill ha en förändring, planera för nästa kyrkoval, bilda nätverk och se till att de som är på förslag står upp för människors lika värde, respekt för andra. Här har alla ett ansvar! Se till att kvinnor söker och får prästtjänster i församlingarna. Gå inte ur kyrkan, gå in och förändra!

2. Ni som sitter som förtroendevalda i kyrkan och präster/diakoner – skaffa er kunskap och förståelse om HBTQ. Av er måste vi fordra att ni bemöter människor med respekt, värme och är välkomnande, för så väl par av samma kön som par av olika kön. Och att ni är lojala mot Kyrkans ordning, Kyrkomötets beslut och Sveriges grundlagar.

3. Tipsa polisen vilka som utfört misshandeln och trakasserierna. Några vet så klart vilka dessa är. Polisen måste bli mer aktiv.

4. Kommunen måste bli mer aktiv i barngrupper, skola, föreningar och inom idrotten så att samtal kommer tillstånd och mänsklig rättfärdighet och människans lika värde hävdas. Lär barn och vuxna att förstå att kärleken mellan man och man, kvinna och kvinna, man och kvinna är på samma sätt.

5. Köp in regnbågsflaggor, stora som små och hissa överallt, ta ställning, våga säga ifrån. Vem är man om man blundar?

6. Paret Håkan och Roy måste kunna få visa sin ömsesidiga kärlek till varandra precis som andra par visar sin kärlek – konstigare är det inte.

Gunnar Bäckström

präst i Svenska kyrkan, f ordförande i Riks EKHO – kristna HBTQ