Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska kyrkan behöver ett systemskifte

Svenska kyrkan behöver ingen samhällspolitisk ideologi från något riksdagsparti, eftersom det är kyrkans liv som ska flöda ut i samhället och inte tvärtom, skriver Mats Rimborg, POSK.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 17 september är det kyrkoval och alla medlemmar i Svenska kyrkan som har fyllt 16 år får välja vilka som ska besluta i kyrkan de kommande fyra åren. Oavsett hur engagerad man är i församlingslivet betyder kyrkan mycket i samhället och världen, som en motvikt till egoism, girighet och ondska. Därför är det viktigt vilka som bestämmer i kyrkan.

Det har snart gått två decennier sedan Svenska kyrkan skiljdes från staten, men vi väntar fortfarande på att kyrkan ska bli fri på riktigt. Bland annat måste de allmänpolitiska partiernas inflytande över Svenska kyrkan upphöra. Flera av dessa ställer fortfarande upp i årets kyrkoval, och det är en orimlighet som behöver rättas till. Kyrkan behöver ingen samhällspolitisk ideologi från något riksdagsparti, eftersom det är kyrkans liv som ska flöda ut i samhället och inte tvärtom.

Här inte hemma i kyrkan

I kyrkan betyder den politiska vänster-högerskalan ingenting. Där firar vi gudstjänst, bedriver undervisning samt utövar diakoni och mission. Vi har ett gemensamt mål att sprida evangelium om Jesus Kristus i ord och handling. Partipolitik hör inte hemma i detta sammanhang och allmänpolitiska partier hör inte hemma i kyrkopolitiken.

En röst på S, C eller SD ger ett fortsatt direkt inflytande åt politiska partier. En röst på en grupp som står nära ett politiskt parti (VISK, MPSK, KR, FISK och BA) medför också att samhällspolitiska idéer påverkar besluten när kyrkliga och teologiska bedömningar borde ha företräde.

POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan – är det stora, breda, obundna alternativet som är för tolerans och öppenhet, något som ibland saknas hos de två mindre obundna grupperna (ÖKA och FK). POSK vill bygga den kyrka som Sverige behöver, och se till att den finns där den behövs. Välj därför POSK i kyrkovalet, en fri röst i en fri kyrka. Vi kan, vi vill och vi är beredda att ta ansvar.

Mats Rimborg

ordförande POSK i Göteborgs stift