Föreningsvärlden är i princip oreglerad. Det är inte hållbart. Den behöver lyda under samma regelverk och lagstiftning som samhället i övrigt, skriver debattörerna.
Föreningsvärlden är i princip oreglerad. Det är inte hållbart. Den behöver lyda under samma regelverk och lagstiftning som samhället i övrigt, skriver debattörerna. Bild: Grøtt

Svensk idrott behöver inte fler hemligstämplade internutredningar

Missförhållanden som avslöjas inom idrottsrörelsen visar att det finns ett systemfel. Men i stället för transparens har svensk idrott visat tydligt att de inte tål extern granskning, skriver styrelsen för Safesport Sweden.

ANNONS

Slutreplik

25/6 Idrottsrörelsen behöver granskas av oberoende instans

3/7 Mer statlig kontroll gör inte idrotten tryggare

Gymnastik, konståkning, ridsport, handboll, fotboll, ishockey, ett antal riksidrottsgymnasier och nu under senaste veckan SVT:s rapportering om missförhållanden inom svensk simhoppning. Ett tydlig mönster framträder.

Missförhållanden avslöjas men fakta och utredningar hemligstämplas eller negligeras av förbunden. Ansvariga i förbunden anklagar forskare och externa utredare för att använda felaktiga metoder, ställa ”fel” frågor eller till och med fara med osanning. Alternativt skyller man på offren, de som blivit utsatta, och säger att de vill ”smutskasta” sporten. Nu sällar sig även RF:s ordförande Björn Eriksson till skaran som framför denna typ av ogrundade anklagelser i sitt svar på Safesport Swedens debattartikel.

ANNONS

Vi har belägg för den kritik som framförts. Vi har och kommer fortsätta att presentera fakta. Samtidigt noterar vi att Erikssons reaktion bekräftar och illustrerar de problem som vi påtalat. Det är oroande av flera skäl när saklig och faktabaserad kritik bemöts med ogrundade anklagelser om att kritiker far med osanning, men samtidigt är det symptomatiskt för det vi ville lyfta fram.

Ingen extern granskning

I den aktuella rapporteringen om problem i svensk simhoppning kan vi läsa att aktiva, tränare, domare och ledare som utsatts för eller bevittnat missförhållanden är rädda att yttra sig eftersom de vet att de riskerar att bli av med landslagsplatser eller olika uppdrag om de berättar vad de upplevt eller bevittnat.

Problemen som kommer upp i dagen handlar inte om enstaka individer som begår snedsteg utan om systemfel där idrotten har blivit allt för introvert och avskild från samhället i övrigt och där svensk idrott blivit en helig ko som inte tål extern granskning.

RF lyder endast offentlighetsprincipen när det gäller fördelningen av de statliga medlen. När det kommer till barnrättsfrågor, trygga idrottsmiljöer, med mera vill dock idrotten inte låta sig granskas eller utredas av någon annan än sig själv. Det svensk idrott behöver är dock inte fler hemligstämplade internutredningar utan ökad öppenhet, transparens och extern tillsyn.

ANNONS

Ett steg i rätt riktning

Föreningsvärlden är i princip oreglerad. Det är inte hållbart. Den behöver lyda under samma regelverk och lagstiftning som samhället i övrigt.

RF behöver offentliggöra utredningen om Idrottsombudsmannen, utredningen om sexuella övergrepp inom ridsporten (genomförd av en lobbyist på RF) och den hemligstämplade rapporten om missförhållanden inom svenskt simhopp.

Slutligen kan vi konstatera att Svenska Gymnastikförbundet nu har gått ut med en offentlig ursäkt för många år av missförhållanden. Det är ett trendbrott och ett steg i rätt riktning.

Safesport Sweden välkomnar fortsatt debatt och granskning.

Styrelsen för Safesport Sweden:

Johan Peterson Aldergren, företagsledare

Jonas Stier, professor

Natalie Barker-Ruchti, docent

Saila Quicklund, riksdagsledamot

Jens Sundell, advokat

Lena Aldergren, styrelseproffs

Selma Ihr, Safesport Swedens ungdomsråd

LÄS MER:Minderåriga simhoppare vägdes på läger

LÄS MER:Clara, 19, vittnar om kränkningar i gymnastikföreningen Energo

LÄS MER:Så lindrar du ditt barns prestationsångest

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS