Svensk fågel borde omfamna vårt förslag

Djurens Rätt gillar bönder, för oavsett om vi äter växtbaserat eller ej så behöver alla människor mat. Det vi ogillar är att jordbrukspolitiken gynnar industriuppfödning av djur. En märkning med information om hur djuren har haft det är en, av flera, åtgärder som behövs, Camilla Björkbom, förbundsordförande, Djurens Rätt.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

Köttnationalism, 16/7

Djurens Rätt välkomnar ursprungsmärkning av kött som serveras på restauranger och storkök eftersom det ofta är där som värstingarna hamnar. Vi föreslår att regeringen kompletterar ursprungsmärkning med information om de förhållanden under vilka djuren har fötts upp. En sådan märkning skulle ge större transparens till konsumenter och medborgare om hur djuren haft det medan de levde.

Tvärtom vad Svensk Fågel tror kommer den svenska kycklingen inte att väljas bort till förmån för importerat lågpriskött. Svensk industrikyckling kommer att väljas bort till förmån för växtbaserade produkter som liknar kycklingkött i textur och smak, eller för kyckling som kommer från gårdar där kycklingarna har fått gå utomhus och där långsamväxande raser har använts. I Sverige är Rekos ekologiska kyckling ett exempel. Svensk Fågels industrikyckling har mer plats i ugnen än vad den hade när den levde.

ANNONS

Varför jämför sig Svensk Fågel med kycklinguppfödning i Thailand och Brasilien? Om kycklingarna i svensk kycklinguppfödning har det så bra som Svensk Fågel skriver, varför omfamnar Svensk Fågel inte Djurens Rätts förslag om att konsumenter och medborgare, utöver kycklingens ursprung, ska få veta hur djuren haft det under uppfödningen?

Det gäller att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt: dels torkan som visar på sårbarheten för svensk livsmedelsproduktion att ta omvägen via djur för matproduktion, och dels medborgares och konsumenters förväntningar på ett gott djurskydd. En färsk opinionsmätning (Eurogroup for Animals/ComRes 2018) visar att tre av fyra svenskar anser att kycklingar borde behandlas bättre än vad de gör idag.

Djurens Rätt gillar bönder, för oavsett om vi äter växtbaserat eller ej så behöver alla människor mat. Det vi ogillar är att jordbrukspolitiken gynnar industriuppfödning av djur. En märkning med information om hur djuren har haft det är en, av flera, åtgärder som behövs.

Camilla Björkbom

förbundsordförande, Djurens Rätt

ANNONS