Det finns en föreställning om att det är missbrukets fel att man utsätts för våld och att de här personerna får skylla sig själva eftersom de väljer att använda droger och alkohol. Men att använda droger och alkohol i en utsatt situation är aldrig ett val, skriver debattörerna.
Det finns en föreställning om att det är missbrukets fel att man utsätts för våld och att de här personerna får skylla sig själva eftersom de väljer att använda droger och alkohol. Men att använda droger och alkohol i en utsatt situation är aldrig ett val, skriver debattörerna. Bild: Claudio Bresciani / TT

Sveket mot kvinnor i missbruk är en skam för samhället

Synnerligen grovt våld. Det är vardag för en majoritet av kvinnor i missbruk, en grupp särskilt utsatta i Sverige som sällan får det stöd de behöver och har rätt till enligt lag. Det är hög tid att sluta villkora skyddet till våldsutsatta kvinnor, skriver bland andra Olga Rosengren, Qjouren Väst.

ANNONS
|

Enligt socialtjänstlagen har den kvinna som utsatts för våld och riskerar att utsättas igen rätt att få skydd och stöd. Det gäller alla kvinnor, oavsett livssituation. Ändå möts kvinnor i missbruk ofta av att de måste vara drogfria och nyktra för att få skydd mot våldet.

Det finns en föreställning om att det är missbrukets fel att man utsätts för våld och att de här personerna får skylla sig själva eftersom de väljer att använda droger och alkohol. Men att använda droger och alkohol i en utsatt situation är aldrig ett val.

Vi startade Qjouren Väst 2013 efter att ha sett hur gruppen kvinnor i missbruk konsekvent sviks av samhället på grund av okunskap och bristande strukturer. Än i dag är vi den enda kvinnojouren i Sverige som inte ställer krav på drogfrihet för att få skydd och stöd.

ANNONS

Hantera svåra omständigheter

Problemet för dessa kvinnor är aldrig drogerna. Droger och alkohol är ett sätt att hantera svåra omständigheter och trauman. Ingen av de vi träffar vill använda droger eller alkohol, men alla har varit utsatta på olika sätt och har sedan tidigt i livet behövt hitta strategier för att hantera sin livssituation.

Vår verksamhet bygger på ställningstagandet att alla har rätt till skydd, samt vetskapen om att det inte är drogerna som är problemet, utan förövarna och den utsatthet som kvinnorna drabbas av. Trygghet och skydd är en förutsättning för att ens kunna sätta ord på den utsatthet som kvinnorna lever i, och att sätta ord på sina erfarenheter är ett sätt att ta makt i sitt liv.

Att bli utsatt för våld, ibland tidigt i livet, påverkar ens självkänsla och ens möjlighet att freda sig själv. Ofta har den våldsutsatta gjort samhällets föreställning om att man får skylla sig själv till sin egen självbild.

Oftast fullbelagda

I dag erbjuder vi på Qjouren Väst fem boendeplatser och de är oftast fullbelagda. Vi vill se att fler verksamheter öppnar upp för att ge skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor i missbruk. Men för att komma dit behövs en generell attitydförändring i samhället.

Många kan relatera och känna med en kvinna som blir utsatt för våld. Men kvinnor i missbruk och prostitution omfattas inte av samma empati när de utsätts för våld. Vi måste förstå att mäns våld mot kvinnor drabbar alla, oavsett livssituation, och att skydd och stöd aldrig får vara villkorat.

ANNONS

Olga Rosengren, socionom, verksamhetsansvarig Qjouren Väst

Annica Alm Milefors, verksamhetsansvarig på Qjouren Väst

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS