Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trygghet på centralstationen Bild: Elisabeth Alvenby
Trygghet på centralstationen Bild: Elisabeth Alvenby

Styrets nedskärningar skapar otrygghet – inte de rödgrönrosa

Ett fåtal ordningsvakter runt Nordstan kommer inte skapa trygghet för vanliga göteborgare. Vi rödgrönrosa prioriterar verkningsfull politik framför symbollösningar, skriver representanter för Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Socialdemokraternas Jonas Attenius kritiserar oss rödgrönrosa för att inte vilja satsa på brottsbekämpande åtgärder. Det stämmer inte, vi är överens om att både förebyggande och brottsbekämpande insatser behövs. Politik handlar dock om att prioritera vad skattemedel ska gå till. Vi rödgrönrosa föredrar verkningsfull politik framför dyr symbolpolitik.

Korta utbildningar

För oss är det självklart att de tusentals människor som passerar innerstan dagligen ska känna sig trygga. Vi måste kroka arm med alla positiva krafter i samhället mot brottsligheten, och vi behöver fler ansvarsfulla vuxna som rör sig på gator och torg. Vi rödgrönrosa har ifrågasatt att kommunens begränsade resurser ska gå till just ordningsvakter i innerstan. Brottsbekämpning är ett svårt arbete som bör skötas av utbildade poliser, det visas allt tydligare genom de uppmärksammade exempel där ordningsvakter tagit till grovt övervåld. Det finns skickliga ordningsvakter, men de har en mycket kort utbildning som inte garanterar kompetens att hantera komplicerade situationer när brott begås.

De som drabbas hårdast av ojämlikheten är människor i våra socialt utsatta områden. Att då hävda att ett fåtal ordningsvakter runt Nordstan kommer att vara avgörande för tryggheten i Göteborg är att bortse från vanliga göteborgares vardagsliv.

Vi rödgrönrosa är även tveksamma till att rea ut våldsmonopolet så billigt. Därför föreslog vi istället att resurserna skulle riktas till kommunens befintliga arbete, till exempel fältgrupper som kan jobba gentemot ungdomar som vistas runt Nordstan. Dessa yrkesgrupper har tät kontakt med polisen men kan göra betydligt mer än bara stoppa ett bråk.

Skär ner på allt

Vi rödgrönrosa vill att Göteborgs stad satsar ordentligt på sociala insatser som ökar tryggheten och jämlikheten. Tyvärr styrs Göteborg av en budget med nedskärningar inom alla områden. Skolor gör sig av med personal, socialtjänsten hinner inte handlägga ärenden i tid, dessutom skenar arbetslösheten på grund av coronakrisen. Detta skapar en krutdurk för ojämlikhet och otrygghet. De som drabbas hårdast av ojämlikheten är människor i våra socialt utsatta områden. Att då hävda att ett fåtal ordningsvakter runt Nordstan kommer att vara avgörande för tryggheten i Göteborg är att bortse från vanliga göteborgares vardagsliv.

När resurserna är begränsade behöver de som styr prioritera. Vi rödgrönrosa vill se insatser som skapar trygghet på kort sikt, men som samtidigt kan leda till förändring långsiktigt. Det som de styrande partierna med Socialdemokraterna och Demokraterna i släptåg i praktiken gör är motsatsen: de ersätter det långsiktiga trygghetsarbetet med ordningsvakter. En insats som har mötts med tveksamhet från exempelvis polisen och från civilsamhället. Vi rödgrönrosa är inte beredda att göra den prioriteringen.

Jenny Broman, oppositionsråd (V)

Karin Pleijel, oppositionsråd (MP)

Stina Svensson, gruppledare (Fi)