Ledigheten lyser alltså med sin frånvaro under sommaren, så hur vore det att tidigarelägga terminsstarten till mitten på augusti, tentera kurserna innan jul och tillföra ett välbehövligt jullov för studenterna? skriver debattören.
Ledigheten lyser alltså med sin frånvaro under sommaren, så hur vore det att tidigarelägga terminsstarten till mitten på augusti, tentera kurserna innan jul och tillföra ett välbehövligt jullov för studenterna? skriver debattören. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Studenterna behöver också jullov - skrota januaritentorna

Julen är för de flesta en välkommen paus i vardagen. Familjen samlas över generationerna för att tillsammans äta gott, dela ut julklappar och kanske även gå i kyrkan. Studenterna har dessvärre något mindre angenämt att se fram emot, nämligen januaritentorna, skriver Elias Nilsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Höstterminen vid landets högre lärosäten inleds i månadsskiftet augusti-september och pågår av någon outgrundlig anledning till mitten på januari. Det är lärosätena själva som beslutar terminstiderna och det viktiga är att bägge terminer ska innehålla lika många högskolepoäng. Här uppstår ett problem. Om höstens kurser tenteras i januari förväntas studenterna att tentaplugga över julen vilket medför en rejäl dos stress när man egentligen hade behövt vila upp sig inför den stundande vårterminen.

Varför sträcker sig då höstterminen och medföljande tentaplugg över julen? Svaret är lika enkelt som byråkratiskt. Om universiteten skulle tidigarelägga tentorna till innan jul studerar studenterna formellt sett inte förrän vårterminen drar i gång i mitten på januari. Detta hade inte setts med blida ögon av byråkraterna på CSN som hade behövt dra in studiemedlet under de berörda veckorna. Byråkraterna gör säkert en korrekt bedömning givet regelverket, men om det skapar stort besvär till priset av mentalt utmärglade studenter gör man bäst i att ändra regelverket.

ANNONS

Långt sommaruppehåll

Vidare har studenterna knappast den lyx som gängse förvärvsarbetare med lagstadgad semester har. Studiernas sommaruppehåll är i dag tre månader långt, men denna period är inte synonym med ledighet. Har man inte privilegiet att kunna bo hemma och äta gratis hos föräldrarna är man nödgad att arbeta då maten ska stå på bordet och hyran betalas. Efter tre månaders arbete väntar två terminers studerande, utan paus, innan det är dags för sommarjobb igen.

Ledigheten lyser alltså med sin frånvaro under sommaren, så hur vore det att tidigarelägga terminsstarten till mitten på augusti, tentera kurserna innan jul och tillföra ett välbehövligt jullov för studenterna?

Detta hade inte setts med blida ögon av byråkraterna på CSN som hade behövt dra in studiemedlet under de berörda veckorna

Jag prövade den här idén på twitter och reaktionerna var nästan uteslutande positiva. Ändock gick topplocket hos några. Svar i stil med ”ingen har tvingat dig att plugga”, ”det ska inte daltas med studenter” och ”januaritentorna skiljer agnarna från vetet” trillade in i kommentarfältet. Det märkliga med kritiken (i den mån den fanns) var att ingen förklarade vilket syfte januaritentorna faktiskt fyller.

Om det till synes inte finns några som brinner för januaritentornas bevarande borde det vara en enkel uppgift att skrota dem. Om det kräver en tidigareläggning av höstterminen eller en mindre justering i CSN:s regelverk är jag likgiltig inför. Det viktiga är att studenter, likt övriga samhället, får ett välförtjänt andrum över julen.

ANNONS

Elias Nilsson, Lundastudent och debattör

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS