Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stryp den inte – satsa på idéburen välfärd i stället

Planerna på vinstbegränsning i välfärden måste läggas ner, då en sådan även skulle drabba de idéburna verksamheterna. Låt i stället kvalitetsaspekter vara det styrande inom välfärden, oavsett driftsform: då kommer idéburen sektor att kunna växa, skriver Jakob Forssmed (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Idéburen välfärd, 24/2

Jakob Forssmed (KD), t f partiledare Kristdemokraterna
Jakob Forssmed (KD), t f partiledare Kristdemokraterna

Jens Nilsson (S) skriver om vikten av idéburen sektor i välfärden. Vi kristdemokrater håller med om att dessa organisationer tillför ett mervärde som bidrar till att bygga in tillit och medmänsklighet i välfärden, och att de kan lösa brister som det offentliga eller näringslivet inte rår på. Vi tror därför att mer behöver göras för att stärka sektorns ställning och möjligheter.

Men Nilsson gör det för enkelt för sig om han tror att de förslag som Ilmar Reepalu har för att främja idéburen sektor är tillräckliga – tvärtom. Utredningen bedömer bland annat att det inte föreligger något generellt kapitalförsörjningsproblem för sektorn – trots att detta är en mycket viktig fråga om man frågar organisationerna själva.

Reepalus förslag slår hårt

Nilsson verkar också glömma att Reepalus förslag om vinstbegränsning slår hårt mot idéburen sektor, då många av dessa verksamheter drivs som aktiebolag. Famna – riksorganisationen för idéburen vård och omsorg – har undersökt sina medlemmars årsredovisningar för 2015 och konstaterat att nästan hälften inte skulle klara sig om välfärdsutredningens förslag hade gällt. Varför vill Nilsson och Reepalu försvåra för dessa verksamheter?

Våra idéburna organisationer ska inte behöva gå på knäna, utan ges goda förutsättningar att växa. Kristdemokraterna har förslag på ett antal initiativ för att stärka sektorn, bland annat för att underlätta kapitalförsörjningen och lägga större fokus på kvalitet i upphandlingar.

Men till att börja med behöver planerna på vinstbegränsning i välfärden läggas ner, då ett sådant förslag även skulle drabba de idéburna verksamheterna. Låt i stället kvalitetsaspekter vara det styrande inom välfärden, oavsett driftsform: då kommer idéburen sektor att kunna växa.

Jakob Forssmed (KD)

t f partiledare Kristdemokraterna