Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
David Lega (KD), oppositionsråd

Strategi för fler turister kräver bättre infrastruktur

Kommunens höga ambitioner för turismen kommer att stärka Göteborg. Men då krävs att infrastrukturen snabbt anpassas så att det finns förutsättningar att nå målen, skriver David Lega (KD) och Birgitta Ekessand, SveGuide.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Turisterna i Göteborg skapar jobb, för guider, hotell, restauranger och affärer. De som arbetar betalar skatter som finansierar barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen, och all annan välfärd. Därför är detta en angelägenhet för alla göteborgare.

I dag, torsdag 22/2, väntas kommunfullmäktige ta beslut om ett program för besöksnäringens utveckling fram till 2030. Besöksnäringen är den näring som växer mest i förhållande till övriga näringar i Sverige i dag. Bara i Göteborg kan det bli cirka 12 500 nya arbetstillfällen fram till 2030. Det är förstås välkommet både för branschen och för Göteborg som helhet, men vi måste vara medvetna om att näringslivets insatser för turismen är avgörande för att det ska vara möjligt att nå målen i programmet.

Onekligen problem

Programmet pekar på målsättningar, men också på de utmaningar som finns för att nå dit. En av dessa är att stadsplaneringen ska beakta de behov besöksnäringen har. Det ska ske samtidigt som behovet av bostäder, kontorslokaler, förskolor med mera också ska få plats. Här finns onekligen problem, som det finns en medvetenhet om i programmet. När detta väl är antaget krävs det att kommunen, med alla dess olika delar, arbetar enhetligt för att nå målen.

Här måste erfarenheterna från företag och verksamma i branschen tas tillvara. Sveriges Guideförbund har tidigare påtalat att det inte finns tillräckligt med plats för exempelvis turistbussar vid centrala besöksmål som Feskekôrka och Götaplatsen för bussar att parkera och vända. Guidernas uppgift att visa upp och berätta om Göteborg försvåras kontinuerligt genom minskad tillgänglighet.

För att det ska vara fortsatt möjligt att visa upp staden från sin bästa sida är ett samarbete mellan de olika aktörerna i staden oerhört viktigt. Detta gäller inte bara dessa frågor utan allt som är viktigt för att turisterna ska ha en trivsam tid i Göteborg. Bristen på toaletter i samband med guidade turer är en sådan fråga.

Ständig dialog krävs

I samband med de stora infrastrukturprojekten kommer trafiken med jämna mellanrum behöva ledas om. Informationen kring detta behöver vara ständigt uppdaterad med vilka vägar som gäller för tillfället, vilket inte bara är till nytta för näringen, utan också för boende. Även kring detta krävs en ständig dialog mellan staden och näringslivet, från guider till krögare, om vilka lösningar som är bäst för alla. Såväl information som dialog bör genomföras i så god tid som det bara går, så att det finns en förutsägbarhet för branschens aktörer.

De höga ambitionerna för turismen kommer att stärka Göteborg, men nu krävs det att infrastrukturen snabbt anpassas så att det finns förutsättningar att nå målen.

David Lega (KD)

oppositionsråd

Birgitta Ekesand

ordförande Sveriges Guideförbund, SveGuide