Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Straffa medhjälp till sexuellt ofredande

Vi behöver en ny brottsrubricering som gör det möjligt att straffa inte bara själva gärningsmannen utan även dem som är delaktiga i ett sexuellt ofredande, skriver Centerkvinnorna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Facit efter sommarens många musikfestivaler är dystert. Rekordmånga anmälningar om sexövergrepp har lämnats in. Även på den nyligen avslutade Way out West-festivalen har ett par sexuella ofredanden rapporterats. Detta måste få ett slut! Kvinnor och tjejer ska kunna röra sig fritt och känna sig trygga. Det är hög tid att regeringen stramar upp den slapphänta rättspolitiken.

* För det första vill vi att regeringen tillsätter en utredning som tittar på en ny brottsrubricering som berör medansvar till sexuellt ofredande. Den person som gemensamt och i samförstånd med gärningsmannen / männen är delaktig i ett sexuellt ofredande skall inte undgå rättslig prövning.

* För det andra bör regeringen utreda värdet av den automatiska straffrabatten. Att till exempel återfallsförbrytare ska få straffrabatt är oförsvarbart. Minimistraffen för vålds- och sexualbrott bör skärpas så att hårdare straff utdelas för vålds- och sexualbrott.

* För det tredje bör nyanlända få obligatorisk undervisning om det svenska samhället. Att inte delta ska leda till kraftigt nedsatt dagersättning. Samhällsorienteringen ska innefatta jämställdhet, sexualundervisning och information om lagstiftning. Nyanlända har rätt att veta vad som gäller i Sverige, inte minst nyanlända kvinnor ska informeras om vilka rättigheter de har här.

Kameraövervaka badhus och festivaler

* Slutligen vill vi utöka kamerabevakning på festivaler och badhus. Att sexuellt ofreda någon är brottsligt. För att lättare kunna lagföra förövare bör utökad kamerabevakning vid badhus och festivaler tillåtas. Den eventuella integritetskränkning en kameraövervakning kan medföra väger lätt i jämförelse med sexuellt ofredande.

Rätten att kunna röra sig fritt, frihet från våld och förtryck, och frihet från diskriminering gäller alla. Centerkvinnorna tar dessa rättigheter på största allvar. Vi förväntar oss att den feministiska regeringen gör detsamma.

Sofia Jarl (C)

förbundsordförande Centerkvinnorna

Julia Färjhage (C)

vice förbundsordförande Centerkvinnorna, kommunstyrelsens vice ordförande Lilla Edet

Ann-Sophie Cordes (C)

ledamot CK Halland och förbundsstyrelseledamot Centerkvinnorna