Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Jag fruktar att vi snart kommer få se ännu ett område som snart är lika glädjelöst och ointressant som Avenyn, skriver debattören.  Bild: Anders Ylander, Privat
Jag fruktar att vi snart kommer få se ännu ett område som snart är lika glädjelöst och ointressant som Avenyn, skriver debattören. Bild: Anders Ylander, Privat

Stordalen sätter en spik i kistan för vårt kulturliv

Järntorget har en lång bakgrund inom stadens arbetarrörelse och har i dag utvecklats till en kulturell mittpunkt för stadens invånare. Något som verkar ha gått hotellmagnaten Petter Stordalen helt förbi. Jag fruktar att hans inplanerade 100 meter höga skyskrapa är en spik i kistan för Göteborgs tidigare så rika kulturliv, skriver socionomstudenten Sofie Fagenheim.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Vi ska förändra hela detta område till en ny pulserande del av Göteborg”.

Detta var ord som yttrades i veckan av mångmiljardären Petter Stordalen, som stolt basunerade ut att han ska bygga ett 100 meter högt lyxhotell mitt på Järntorget. Att Järntorget sedan länge redan är en högst pulserande del av Göteborg verkar Stordalen inte ha en aning om. Ännu mer beklagligt blir det när Stordalen fortsätter att utveckla sina planer och beskriver att det ”nya” Järntorget ska bli ”folkets aveny”. För hur folkligt är det när gamla arbetarklasskvarter förvandlas till extravaganta, exklusiva och dyra områden dit större delen av Göteborgarna själva inte har tillträde?

Järntorget har en lång bakgrund inom stadens arbetarrörelse och har i dag utvecklats till en kulturell mittpunkt för stadens invånare

Järntorget har en lång bakgrund inom stadens arbetarrörelse och har i dag utvecklats till en kulturell mittpunkt för stadens invånare. Synligast på torget är Pusterviks neonröda skylt. Denna markerar ingången till en krog och musikscen grundade av bland andra progghjältarna Nationalteatern på 70-talet. Vidare omges torget av second hand-affärer, teatrar, barer med billig öl och skivbutiker. Det är en vibrerande stadsdel som har en särskild plats i alla göteborgares hjärtan.

Slutet för en älskad stadsdel

Mångmiljardären Stordalen ämnar nu profitera på Järntorgets genuina kulturella kapital, förvanska det och således stöta bort allt det som gör området så älskvärt. En marxist skulle upprört utbrista att ännu en vinst går till överklassen som kan fortsätta att utnyttja proletariatet, samtidigt som arbetarklassen får kliva åt sidan för ekonomisk vinst.

Mångmiljardären Stordalen ämnar nu profitera på Järntorgets genuina kulturella kapital

Denna typ av gentrifiering har vi sett många gånger förr i Göteborg, inte minst i området runt Kvillebäcken och Haga. I stället för att utnyttja en stadsdels naturliga charm och lockelser ser vi här ännu ett försök till social statushöjning av ett område som aldrig har bett om det.

I stället för att bygga nya bostäder till stadens invånare så byggs dyra hotellkomplex gjorda för turister och kapitalister. Jag fruktar att vi ser ännu en spik slås i kistan för Göteborgs förr så levande kulturliv, samt ännu ett område som snart är lika glädjelöst och ointressant som Avenyn.

Sofie Fagenheim, socionomstudent