Att Sahlgrenskas ordförande kan tro att 400 personer ska kunna försvinna, samtidigt som de levererar samma goda vård och bibehåller Sahlgrenskas kvalitetskrav och mål, är rent ut sagt kränkande, skriver Christine Marttila, ordförande Kommunal SU-Östra.
Att Sahlgrenskas ordförande kan tro att 400 personer ska kunna försvinna, samtidigt som de levererar samma goda vård och bibehåller Sahlgrenskas kvalitetskrav och mål, är rent ut sagt kränkande, skriver Christine Marttila, ordförande Kommunal SU-Östra. Bild: Pressbild

Stor risk att Sahlgrenskas tid som ett sjukhus i toppklass är över

Besparingskraven på Sahlgrenska innebär att 400 tjänster försvinner. Om vi inte stoppar den negativa trenden med sämre arbetsmiljö och ökad press på den enskilda arbetstagaren, kommer problemet inom en snar framtid leda till att allmänheten tappar tron till den offentliga sjukvården, skriver Christine Marttila, ordförande Kommunal SU-Östra.

ANNONS

Samtidigt som Sahlgrenska universitetssjukhuset ska göra sig av med 400 anställda, genom ”naturliga avgångar”, och dessutom ha större effektiviserings- och produktionskrav, saluför de sig som ett sjukhus i toppklass. Ett sjukhus där man ska jobba med patienten i centrum. Detta kommer inte gå ihop sig.

Att Sahlgrenskas ordförande kan tro att 400 personer ska kunna försvinna, samtidigt som de levererar samma goda vård och bibehåller Sahlgrenskas kvalitetskrav och mål, är rent ut sagt kränkande.

Orimliga nedskärningar

Vi ser att det är totalt orimligt att dra ner på undersköterske- och barnskötersketjänster med hänvisning till den pressade arbetssituationen som leder till att våra grupper nästan har dubbelt så hög sjukfrånvaro som övriga kategorier på sjukhuset. Vi befarar att neddragningarna av våra yrkeskategorier kommer att leda till ännu högre sjukfrånvaro; det om något är en belastning för ekonomin.

ANNONS

Alla som är anställda för att arbeta nära patienten fyller sin funktion till bristningsgränsen

Kom gärna ner till oss på golvet och ta en titt på den bistra verkligheten. Alla som är anställda för att arbeta nära patienten fyller sin funktion till bristningsgränsen.

Om vi inte stoppar den negativa trenden med sämre arbetsmiljö och ökad press på den enskilda arbetstagaren, kommer problemet inom en snar framtid leda till att allmänheten tappar förtroendet för den offentliga sjukvården. De tjänster som politiken anser är nödvändiga att tillsätta för att leverera sjukvård i toppklass kommer bli ännu svårare att tillsätta.

Dags för politiskt ansvar

Hur väl rimmar ambitionen från Västra Götalandsregionen om att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare med ökad arbetsbelastning, personalbrist, höga sjukskrivningstal och en alltmer förlorad stolthet för sitt yrke? Allt på grund av den ökade pressen från politiken och underfinansieringen. Till råga på allt har man slängt in ett sparkrav på ytterligare 400 medarbetare.

Vi är otroligt trötta på att höra att budget och ekonomi aldrig är i balans

Vi är otroligt trötta på att höra att budget och ekonomi aldrig är i balans. Nu vill vi se politiskt ansvar genom långsiktiga trygga förutsättningar för sjukvården och Kommunals medlemmar som arbetar i den.

Vi vill ha fler kollegor, inte färre.

Kommunal SU-Östras fackliga ombud genom:

Christine Marttila, ordförande Kommunal SU-Östra

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS