Vi undertecknare av denna artikel frågar oss hur ett stort antal nya människor - många av dem uppvuxna på flykt  andra länder - ska kunna tas emot ”värdigt och säkert” av ett land i humanitärt och säkerhetsmässigt sönderfall. Sedan 2014 dör fler än 3000 civila per år som en följd av den väpnade konflikten i Afghanistan, enligt FN-organet UNAMA, skriver debattörerna. På bilden: Bil som skadats när en bomb detonerade i Kabul den 12:e december.
Vi undertecknare av denna artikel frågar oss hur ett stort antal nya människor - många av dem uppvuxna på flykt andra länder - ska kunna tas emot ”värdigt och säkert” av ett land i humanitärt och säkerhetsmässigt sönderfall. Sedan 2014 dör fler än 3000 civila per år som en följd av den väpnade konflikten i Afghanistan, enligt FN-organet UNAMA, skriver debattörerna. På bilden: Bil som skadats när en bomb detonerade i Kabul den 12:e december. Bild: Rahmat Gul

Stoppa utvisningarna av de unga afghanerna omedelbart

I dag den 15 december planeras en flygtransport till Afghanistan med en större grupp ensamkommande asylsökande som kom hit hösten 2015. Det stora flertalet – kanske alla – kommer att utvisas med tvång till ett land dominerat av våld och terror. Stoppa omedelbart tvångsutvisningarna till Afghanistan, skriver bland andra Suzanne Osten, regissör.

ANNONS
|

Starka känslor präglar debatten kring Sveriges ensamkommande ungdomar. Men låt oss påminna om vikten av fakta. En aktuell rapport från kampanjen “Håll ihop Sverige” beskriver bland annat godtyckliga åldersuppskrivningar, oacceptabla väntetider och bristande tolkning av landinformation om det land dit utvisningarna sker, inte minst krigsdrabbade Afghanistan där många av de ensamkommande har sitt ursprung.

Så sent som i lördags den 12 december attackerades flygplatsen i Kabul, dit Sverige alltså vill utvisa ett antal ungdomar. Ungdomar som sökte skydd i vårt land som barn och som med tiden kommit att bli en del av vårt svenska samhälle.

Beskriver säkerhetsläget

Den nyligen publicerade rapporten "Hitta en lösning för Sveriges ensamkommande ungdomar - nu!" beskriver bland annat säkerhetsläget i Afghanistan utifrån ansedda källor som the Uppsala Conflict Data Program, the Institute for Economics and Peace i Sydney, Röda Korset, Amnesty International och FN. Lägg till detta rapporter från svenska UD och uppgifter från Migrationsverkets databas för landinformation, och det står klart för var och en att Afghanistan är ett av världens farligaste länder.

ANNONS

Trots detta planeras för ännu en tvångsutvisning. Allt med, som vi uppfattar det, regeringens, riksdagens, och migrationsdomstolarnas goda minne.

Dödligaste konflikten

Utifrån informationen i den aktuella rapporten – och med hänsyn till det eskalerande våldet under de senaste månaderna - vill vi hävda att den planerade tvångsutvisningen inte borde vara möjlig.

– The Uppsala Conflict Data Program, ett ansett forskningsprogram som samlat uppgifter om väpnade konflikter i världen sedan 1970-talet beskriver konflikten i Afghanistan som "den dödligaste i världen" i en bulletin från december 2019

– Svenska Röda Korset och Amnesty International Sverige skrev nyligen i en debattartikel: "...situationen är så allvarlig att den största majoriteten av de personer som kommer från Afghanistan och söker asyl i Sverige i själva verket, rent flyktingrättsligt, är att anse som skyddsbehövande och att de därmed borde ha rätt till asyl".

– The Institute for Economics and Peace i Sydney presenterar årligen rapporten "Global Peace Index" där Afghanistan 2020 rangordnades som världens minst fredliga land, för andra året i rad.

Hot om indraget bistånd

Hur kan Sveriges tvångsutvisningar till krigsdrabbade Afghanistan tillåtas fortgå? Det finns fog för att hävda att de omänskliga tvångsutvisningarna möjliggörs av det hårt kritiserade återtagandeavtal som träffades mellan EU och Afghanistan i början av oktober 2016. Avtalet, som tillkom i samband med en biståndskonferens i Bryssel, innebär att Afghanistan förbinder sig att återta sina egna krigsflyktingar, mot ekonomiskt bistånd från EU. I praktiken något av en rävsax i form av hot om indraget bistånd till ett av världens fattigaste länder.

ANNONS

Ett motsvarande avtal mellan Sverige och Afghanistan, baseras bland annat på "ett värdigt, säkert och ordnat mottagande" - i ett av världens bevisligen farligaste, fattigaste och mest korrupta länder, där kriget pågått i 40 år. Ett avtal som Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson då beskrev som “en framgång för Sverige”.

Vi undertecknare av denna artikel frågar oss hur ett stort antal nya människor - många av dem uppvuxna på flykt andra länder - ska kunna tas emot ”värdigt och säkert” av ett land i humanitärt och säkerhetsmässigt sönderfall

I november samma år röstade Afghanistans parlament ner avtalet med Sverige, vilket inte påverkade Sveriges utvisningsambitioner. "Det är en del av internationell rätt att man tar ansvar för sina medborgare och det gäller Afghanistan också" hävdade Morgan Johansson i SR Ekot, den 30 november 2016.

Vi undertecknare av denna artikel frågar oss hur ett stort antal nya människor - många av dem uppvuxna på flykt andra länder - ska kunna tas emot ”värdigt och säkert” av ett land i humanitärt och säkerhetsmässigt sönderfall. Sedan 2014 dör fler än 3000 civila per år som en följd av den väpnade konflikten i Afghanistan, enligt FN-organet UNAMA. Det överstiger vida den internationellt vedertagna definitionen av krig, från the Uppsala Conflict Data Program.

Förstörda liv

Redan den 20 november 2019 tog chefen för Svenska kyrkans biståndsverksamhet, Erik Lysén, bladet från munnen, och sade till Sveriges Radio att “EU styr biståndet till åtgärder för att hejda migrationen till Europa”. Det aktuella radioinslaget handlade om den årliga Aidwatch-rapporten som visade att biståndet från EU-länderna främst går till att främja EU-ländernas egna intressen.

ANNONS

Ambitionen att hålla ovälkomna, flyende människor borta från Europa är alltså ett av syftena med den svenska migrationspolitiken. Allt till priset av skyddsbehövande unga människors förstörda liv – barn från krigsdrabbade länder, som satte sitt hopp till svenskarna och Sverige, tidigare ett humanitärt föregångsland och föredöme i fråga om demokrati och rättssäkerhet. Samma barn som lärt sig svenska, gått i skolan och som skulle få enorma svårigheter klara sig i krigets Afghanistan.

Låt Sveriges röst för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter åter höras i världen, som Socialdemokraterna formulerade sig i sitt valmanifest 2014. Stoppa omedelbart Sveriges tvångsutvisningar till kriget i Afghanistan.

Henry Ascher, professor, barn- och ungdomsläkare

Thomas Avén, ordförande för Läkare i Världen

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet

Sara Brachet, grundare av föreningen LAMSF, de svensktalande migranternas vänner i Frankrike

KG Hammar, ärkebiskop emeritus

Karin Nyman, dotter till Astrid Lindgren

Suzanne Osten, regissör

Parul Sharma, människorättsjurist

Anders Silfverdal, sjukhuspastor Östersund

Marit Törnqvist, illustratör och författare

Anders Wijkman, hedersordförande, Club of Rome

Betlehem Isaak, författare

Silvana Imam, artist

Dan Israel, bokförläggare

Agneta Pleijel, författare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS