Vi uppmanar stadens samtliga politiker att tänka till och sätta stopp för den planerade utförsäljningen av våra gemensamma bostäder och människors hem, skriver debattörerna.
Vi uppmanar stadens samtliga politiker att tänka till och sätta stopp för den planerade utförsäljningen av våra gemensamma bostäder och människors hem, skriver debattörerna. Bild: Privat

Stoppa utförsäljningen av våra gemensamma bostäder

Alliansen vill genom sin budget ombilda 4 000 hyresrätter till bostadsrätter. I förlängningen leder en sådan utförsäljningspolitik till att kommunen tvingas lösa boenden till personer som inte har råd med en hyresrätt, genom dyra sociala kontrakt. En potentiell katastrof både för individer och den kommunala ekonomin, skriver Kristofer Lundberg och Ronny Bengtsson, Hyresgästföreningen västra Sverige.

ANNONS

Replik

Ombildningar hyresrätter, 3/11.

I dag, måndag, demonstrerar Hyresgästföreningen mot Göteborgsalliansens förslag om att sälja 4 000 lägenheter under mandatperioden och göra den hårt kritiserade Gårdstensmodellen till modell för miljonprogrammen.

Engagemanget är stort ute i våra bostadsområden och demonstrationen ser ut att bli välbesökt liksom våra möten i stadsdelarna. Inte som ett resultat av vad fastighetsägarna i Göteborg påstår, på grund av en ”omfattande och kostsam annonskampanj”, utan för att försäljning av vår gemensamma allmännytta väcker starka känslor hos kollektivet.

Vårt initiativ till demonstration har inte kostat mer än det ideella engagemang våra förtroendevalda gör dagligen och några arbetstimmar men resultatet är tydligt, det finns en stark opinion i Göteborg att inte sälja kommunal allmännytta.

ANNONS

Försäljning en dålig idé

Fastighetsägarnas försök att svartmåla Hyresgästföreningen och tillskriva oss åsikter som inte stämmer är ett märkligt grepp i den bostadspolitiska debatten. Samtidigt väljer en att klappa Göteborgsalliansen på axeln för den föreslagna budgeten som förutom utförsäljningar även vill slopa målet om att bygga 1 400 allmännyttiga lägenheter per år. Vi menar att mer politik behövs för att komma till bukt med bostadsojämlikheten, inte mindre.

Att sälja ut hyresrätter för att uppnå en blandning är däremot en mycket dålig idé, speciellt i en tid då hyresrätter med rimliga hyror efterfrågas som mest

Vi ställer oss positiva till fler hyresrätter i de områden som i dag saknar hyresrätter. Vi ställer oss även positiva till att det byggs fler bostadsrätter och småhus i de områden som domineras av hyresrätter. Att sälja ut hyresrätter för att uppnå en blandning är däremot en mycket dålig idé, speciellt i en tid då hyresrätter med rimliga hyror efterfrågas som mest.

Falsk retorik

Vi vänder oss dock mot Fastighetsägarnas falska retorik som försöker sätta likhetstecken mellan allmännyttan i miljonprogrammen och särskilt utsatta områden. Problem som finns i miljonprogrammen är inte ett resultat av ägandeform utan årtionden av nedskärningar, arbetslöshet och slaktad social service.

Problem som finns i miljonprogrammen är inte ett resultat av ägandeform utan årtionden av nedskärningar, arbetslöshet och slaktad social service

I de områden där hyresrätten dominerar finns det i dag lägenheter som göteborgarna faktiskt har råd att bo i. Säljs de ut försvinner prisvärda boenden som alla har råd att efterfråga. De går inte att ersätta med nyproduktion som 60 procent inte har råd att bo i. Resultatet blir att Göteborg inte kan erbjuda boende till de med störst behov, bland de ekonomiskt utsatta grupperna.

ANNONS

Snitthyran för 70 kvadratmeter i Göteborg är cirka 7 000 kronor per månad medan snitthyran i nyproduktion för samma yta är cirka 11 000 kronor per månad. Samtidigt vet vi att bostäder som riskerar att säljas har en hyra långt under snittet.

I förlängningen leder en sådan utförsäljningspolitik till att kommunen tvingas lösa boenden till personer som inte har råd med en hyresrätt, genom dyra sociala kontrakt. En potentiell katastrof både för individer och den kommunala ekonomin.

Fel väg att gå

Det tidigare målet om att 1 400 bostäder ska produceras per år i kommunal regi skrotas i Göteborgsalliansens budget. En riktning som klart pekar på hur man ser bostaden som en vara som marknaden ska tillgodose och inte som den mänskliga rättighet den faktiskt är.

Debatten om att mer behöver byggas går inte att missa men höjda röster för utförsäljningar lyser med sin frånvaro. Därför ställer vi oss frågande till hur en politisk minoritet med mindre än 30 procent av rösterna i ryggen tar sig rätten att fatta i stort oåterkalleliga beslut som inte bara drabbar dagens göteborgare utan även morgondagens. Skatter kan höjas och sänkas, precis som anslag till olika nämnder. Men såld allmännytta är svår att köpa tillbaka efter ett maktskifte.

ANNONS

Vi uppmanar därför stadens samtliga politiker att tänka till och sätta stopp för den planerade utförsäljningen av våra gemensamma bostäder och människors hem.

Hyresgästföreningen kommer se till att det kommer kosta politiskt om denna politik går igenom.

Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen västra Sverige

Ronny Bengtsson, vice ordförande Hyresgästföreningen västra Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS