Stoppa slöseriet – behovspröva barnbidraget

Är det rimligt att det i år betalas ut över 26 miljarder kronor i barnbidrag när majoriteten av familjerna de facto inte är i behov av det? Vi tycker det är dags att börja behovspröva barnbidraget, skriver Johana Hallin och Max Sjöberg, Liberala ungdomsförbundet.

ANNONS

Svenska barnfamiljer får det allt bättre. Statistik hämtad från SCB visar att andelen barn i familjer med låg inkomststandard halverats sedan mitten av 1990-talet samtidigt som antalet familjer med hög inkomststandard nästan femdubblats. Den genomsnittliga barnfamiljen har i dag inkomster som i princip hade räckt till att försörja en lika stor familj till.

Det är goda nyheter att våra barnfamiljer får det allt bättre, men det gör också att frågan om barnbidraget aktualiseras. Är det rimligt att det i år betalas ut över 26 miljarder kronor i barnbidrag när majoriteten av familjerna de facto inte är i behov av det? Liberala ungdomsförbundets svar på den frågan är nej. Vi tycker det är dags att börja behovspröva barnbidraget.

ANNONS

I grunden positivt

Själva tanken med välfärdsstaten är att den ska ha en omfördelande effekt. En skattefinansierad skola ska se till att dina livschanser inte avgörs av var du råkar födas. Socialbidraget gör att även den som för en period står utan arbetsinkomst får hjälp att betala hyra och mat på bordet. Den gemensamt finansierade sjukvården gör att det inte blir en klassfråga om ambulansen kommer för den som har brutit benet. Det är i grunden positivt – även om Liberala Ungdomsförbundet vill se en smalare stat så ska dina livschanser inte avgöras av din bakgrund utan av dina ambitioner och din ansträngning.

Barnbidraget som det är utformat i dag bidrar inte till detta. I stället för att ges efter behov, som andra bidrag, så är det generellt och träffar alla familjer. Eftersom pengarna från början är medborgarnas, och inte statens, så innebär det i förlängningen att skattepengar från singelhushåll i Tynnered används för att betala bidrag till villafamiljer i Örgryte. Det är motsatsen till det syfte som bidrag är tänkta att fylla i ett samhälle.

Därför skickade Skatteverket bara timmar efter prinsessan Estelles födsel 2012 ut ett pressmeddelande där de gratulerade kronprinsessan Victora och prins Daniel, och meddelade att deras första barnbidrag skulle utbetalas nästa månad. Därför gav Blondinbella tre år senare på sin blogg spartipset att investera hela barnbidraget i fonder från barnets födsel för att det ska ha en halv miljon på kontot på sin 20-årsdag.

ANNONS

Ska inte finansieras med skattemedel

Att Estelle får mer pengar till leksaker, eller att läsarna till Blondinbellas blogg kan ge sina barn en halv miljon i studentpresent, är förvisso trevligt men knappast något som ska finansieras med skattemedel. Den Socialdemokratiske f d socialministern Gustav Möller lär ha sagt att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket och om han levt i dag borde han ha kritiserat den miljardrullning som pågår varje år.

Kostnaden för barnbidraget är nämligen inga kaffepengar. För 2016 har regeringen budgeterat med att betala ut närmare 26,5 miljarder i barnbidrag. En behovsprövning av barnbidraget, där det betalades ut till de 25 procent ekonomiskt svagaste familjerna, hade inneburit en besparing på över 19 miljarder. Som jämförelse kan nämnas att hela polismyndigheten 2015 hade kostnader på drygt 22 miljarder.

Minst lika viktig debatt

Politiker av i dag är duktiga på att prata om vad de vill satsa mer pengar på men desto färre är intresserade av att berätta var de kan tänka sig att göra besparingar. Det är synd. En debatt om var statens utgifter kan minska är minst lika viktig som diskussionen om var utgifterna ska öka – annars kommer politikerna en dag stå där och inse att de pengar som hårt arbetande människor betalat in till dem nu tagit slut.

ANNONS

Försvarsanslagen behöver höjas, skolan och polisen behöver mer resurser samtidigt som vi har världens högsta marginalskatter som hade mått bra av en sänkning. För att göra detta behövs pengar, som olyckligtvis inte trillar ner från himlen. Då gäller det att hitta andra saker att spara in på och vi tycker att bidrag till dem som inte behöver det är en sådan sak.

Johana Hallin

ordförande Liberala Ungdomsförbundet Göteborg

Max Sjöberg

andre vice ord-förande Liberala Ungdomsförbundet

ANNONS