Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stoppa rättsvidriga behandlingen av asylsökande

Allt fler asylsökande ungdomar drabbas av skrämmande och rättsvidriga mekanismer som känns främmande och ovärdiga. Ali, som uppmanats ljuga av Migrationsverket, är en dem. Detta måste få ett slut, skriver bland andra Nanna Töcksberg Zelano.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Snart ska Ali till Afghanistans ambassad igen. Den här gången med uppmaning från Migrationsverket att ljuga. Vi som följt Ali under lång tid vet hur rättsosäker hans asylprocess varit. När han nu uppmuntras att tala osanning är gränsen nådd.

Som högst ansvariga måste ni ingripa, statsminister Stefan Löfvén (S) och Mikael Ribbenvik, Migrationsverket! Så här får det väl inte gå till i Sverige?

I GP:s artikel och SVT Nyheter Västs inslag framgår hur en handläggare på Migrationsverket instruerar Ali Reza Shariaty hur han ska göra för att samarbeta och slippa bli hämtad av polis för tvångsdeportering till Afghanistan. Rådet lyder att vara ”smart” och ljuga om att han vill återvända frivilligt, trots att han inget hellre vill än att stanna i Sverige.

Tyvärr är detta inte en enstaka tjänstemans påhitt, det är Migrationsverkets metod. Det visar den genomgång av asylärenden som en av undertecknade gjort det senaste året, Nanna Töcksberg Zelano, f d hovrättsråd.

I de flesta fall uppdagas emellertid inte lögnen. Det som skiljer Alis fall, är att ambassaden reagerade och frågade om han verkligen vill återvända frivilligt och när han svarade sanningsenligt, vägrade de skriva ut hans resehandlingar. I facebookgrupper vittnas om hur fler liknande fall lär ha skett den senaste tiden.

Lång väntan på beslut

Det är knappt två veckor sedan Ali besökte den afghanska ambassaden efter besked från Migrationsverket att han måste åka dit för att få resehandlingar. Detta trots att han ännu inte fått beslut i den begäran om verkställighetshinder och omprövning av hans ärende som han begärt för länge sedan. Med sig hade han dokumentet och en av undertecknade, en av många som stött honom sedan han kom till Sverige för två år sedan.

Efter lång väntan i den fullsatta och oroliga receptionen ropades Alis könummer upp. Framme vid disken, lämnade han fram pappret där det står att han önskar få resehandlingar för att kunna åka till Aghanistan och att han gör det frivilligt.

"Men vill du verkligen resa till Afghanistan?", frågade kvinnan vid disken när hon läst dokumentet.

Ali svarade sanningsenligt att nej, det ville han inte, men att han måste göra som Migrationsverket bestämt.

Aldrig vistats i landet

Till sanningen hör att han inte vistats i Afghanistan sedan han var liten, då familjen måste fly från landet av säkerhetsskäl, och att han inte har någon kvar i landet. Hans mamma lever tillsammans med småsyskonen i Iran sedan många år – en tuff tillvaro utan papper, med ett svårt handikappat barn och övergiven av maken.

Allt det berättade han inte. Det räckte med hans sanningsenliga svar för att kvinnan på ambassaden skulle säga att de inte tänkte skriva ut några resehandlingar, att Ali kunde riva pappret och om Migrationsverket ville så kunde de komma dit med polis och Ali för en intervju – ambassaden skulle ändå inte leverera några sådana dokument.

Smått omtumlade lämnade Ali och hans sällskap ambassaden och ringde direkt till Migrationsverket för att berätta vad som skett.

Måste göra nytt försök

Några dagar senare kom ett nytt meddelande från handläggaren där det stod att Ali måste göra ett nytt besök på ambassaden i samma ärende. När Ali, som hela tiden varit noga med att samarbeta och göra som Migrationsverket bestämt, kontaktade sin handläggare för att fråga varför han ska resa dit igen och vad som förväntas av honom den här gången, fick han alltså svaret att vara smart och ljuga.

Ali har hamnat i en Kafkaliknande situation. För att inte riskera att bli hämtad av polis och tvångsdeporterad, såsom 44 andra afghaner sedan oktober 2016, förväntas och uppmanas han av svenska myndigheter att ljuga. Då anses han ”samarbeta” – men det troliga resultatet är att han också då blir utvisad fast i det fallet kan Sverige säga att han gått med på det frivilligt.

Detta var droppen

Detta var droppen. Ali har tidigare råkat ut för en uttalat rasistisk god man, försumlig fördröjning hos överförmyndaren med byte till en ny sådan, ett offentligt biträde som inte kontrollerade att hans överklagande kommit in i rätt tid, varför han bara fått prövning i en instans istället för tre, för att nämna det värsta.

Ali bestämde sig då, efter mycket vånda och reflektion med personer runtomkring honom, att gå ut i media.

Han har, enligt undertecknade, drabbats av skrämmande och rättsvidriga mekanismer som känns främmande och ovärdiga.

Drabbar tusentals

De drabbar tusentals andra unga asylsökande och alla oss som hittills hyst tillit till likabehandling, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter som ett av svenska samhällets främsta fundament.

Vi vänder oss till er som högst ansvariga, statsminister Stefan Löfven (S) och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik och vädjar till er att ingripa. Så här får det väl inte gå till i Sverige?

Ponera att Ali får samma fråga vid sitt nästa besök på ambassaden; att han inte följer uppmaningen att ljuga utan fortsätter att hålla fast vid sin rätt att tala sanning och ger samma svar som sist; att ambassaden står fast vid sitt beslut att inte skriva ut resehandlingar på sådana premisser.

Vad händer då med Ali?

Vi ser skyndsamt fram emot ert svar.

Nanna Töcksberg Zelano

f d hovrättsråd och advokat

Cajsa Malmström

frilansjournalist

Lisbeth Nowotny

lärare

Heidi Marquardt

lärare