Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att göra nedskärningar under en pandemi som slagit hårt mot äldreomsorgen är ansvarslöst, skriver debattören. Bild: Alice Vernersson, Mikael Fritzon/TT
Att göra nedskärningar under en pandemi som slagit hårt mot äldreomsorgen är ansvarslöst, skriver debattören. Bild: Alice Vernersson, Mikael Fritzon/TT

Stoppa privatiseringen som riskerar 600 undersköterskors jobb

Högerstyret har drivit igenom en privatisering som riskerar nedskärningar på 500 miljoner och att 600 undersköterskor blir av med sina jobb. Äldreomsorgen klarar inte fler nedskärningar, istället borde vi satsa mer pengar och skapa arbetsro för personalen, skriver Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Förra året lyckades Vänsterpartiet och övriga oppositionen pressa högerstyret att stoppa införandet av lagen om valfrihetssystem (LOV) inom äldreboenden. Ett system som innebär en privatisering som möjliggör för privata aktörer att fritt kunna etablera och driva äldreboenden. Något som skulle riskera att försämra kvaliteten på äldreomsorgen och kosta skattebetalarna mångmiljonbelopp.

Smygprivatisering

Nu har dock högerstyret drivit igenom en annan smygprivatisering av äldreboendena. Privatiseringen innebär att det ska vara möjligt för de äldre att välja om de vill bo på ett kommunalt eller privat äldreboende. Idag är det bara möjligt att välja ett privata boende först när platserna på kommunens boenden är fulla.

Det kan låta positivt att de äldre ska få fler boenden att välja mellan, men tyvärr är det inte så enkelt. Konsekvensen blir nämligen att kommunen riskerar att stå med tomma platser vilket kan kosta upp emot 500 miljoner kronor. Det skulle i sin tur innebära att 10 äldreboenden skulle behöva läggas ned och 600 undersköterskor sägas upp eller hamna i omställning.

Kostnaderna för denna privatisering har dessutom inte finansierats av högerstyret, utan istället väntas kraftiga nedskärningar. Att göra nedskärningar under en pandemi som slagit hårt mot äldreomsorgen är ansvarslöst. Personalen har slitit hårt för att skydda de äldre och bekämpa smittspridningen av covid-19, det sista de behöver är nedskärningar och färre kollegor.

Beklagligt

Det är beklagligt att högerstyret anser att det är viktigare att gynna de privata företagen som driver äldreboenden än att skapa en trygg äldreomsorg. Att äldre ska ges möjlighet att kunna önska vilket äldreboende de vill bo på är självklart, men inte att de privata äldreboendena ska gynnas på bekostnad av kommunens äldreboenden, ekonomi och personal.

Vi kommer fortsätta kämpa för att motverka det kaos som nu väntar äldreomsorgen.

Vänsterpartiet har försökt stoppa denna privatisering ett flertal gånger men blivit nedröstade av högerstyret. Men vi kommer fortsätta kämpa för att motverka det kaos som nu väntar äldreomsorgen. Vi sätter alltid de äldre, personalen och göteborgarna i första rummet. Att högerstyret däremot prioriterar fjäsk för näringslivet är djupt beklagligt.

Daniel Bernmar (V) kommunalråd och 2:e vice ordförande i äldre samt vård- och omsorgsnämnden