Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högern vill kompensera för sitt misslyckande genom att tvinga igenom ett system där de äldre som inte aktivt väljer en hemtjänstaktör ska lottas ut, genom en digital slumpgenerator, till vinstdrivande hemtjänstföretag, skriver Jonas Attenius (S). Bild: Hasse Holmberg, Anna Tärnhuvud
Högern vill kompensera för sitt misslyckande genom att tvinga igenom ett system där de äldre som inte aktivt väljer en hemtjänstaktör ska lottas ut, genom en digital slumpgenerator, till vinstdrivande hemtjänstföretag, skriver Jonas Attenius (S). Bild: Hasse Holmberg, Anna Tärnhuvud

Stoppa privatiseringarna – ta tillbaka kontrollen över välfärden

Marknadsexperimentet i hemtjänsten blev ett misslyckande, precis som vi socialdemokrater varnade för. Vi behöver ta tillbaka kontrollen och garantera att varje skattekrona stannar i välfärden. Allt annat är ett slöseri med göteborgarnas pengar, skriver Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Vinster i välfärden, 1/9

Vi måste återta gemensam kontroll över våra gemensamma resurser, stoppa dyra privatiseringar och sätta välfärden först. Bara häromdagen kunde vi läsa om hur de två största friskolebolagen i Sverige tar ut över en kvarts miljard av våra gemensamma skattekronor i vinst, samtidigt som våra lärare får allt mindre tid till sina elever. En folklig majoritet sätter välfärden före vinstjakten. Odenjung (L) och Lann (KD) borde fokusera mer hur vi garanterar alla en trygg omsorg och en skola med studiero, i stället för att anklaga mig för kaosretorik.

Misslyckad privatisering

Under den förra mandatperioden valde de borgerliga partierna, Sverigedemokraterna och Vägvalet att rösta igenom en tvångsprivatisering av göteborgarnas hemtjänst – och detta med smalaste tänkbara majoritet. Nu har vi sett resultatet. Marknadsexperimentet i hemtjänsten blev ett misslyckande, precis som vi socialdemokrater varnade för. En förkrossande hög andel av göteborgarna föredrar den kommunala hemtjänsten. Kanske är det därför som högerstyret känner ett behov av att anklaga Socialdemokraterna för svartmålning och kaosretorik.

Med facit i hand kan man tänka sig att högerpartierna nu skulle ta ett djupt andetag och inse att privatiseringspolitiken har nått vägs ände

Med facit i hand kan man tänka sig att högerpartierna nu skulle ta ett djupt andetag och inse att privatiseringspolitiken har nått vägs ände. Men nej: Högern vill kompensera för sitt misslyckande genom att tvinga igenom ett system där de äldre som inte aktivt väljer en hemtjänstaktör ska lottas ut, genom en digital slumpgenerator, till vinstdrivande hemtjänstföretag. De äldre riskerar att hamna hos vilken aktör som helst, när de i själva verket bara vill ha den hemtjänst som de har rätt till. Det är inte valfrihet – det är privatiseringstvång.

De äldre riskerar att hamna hos vilken aktör som helst, när de i själva verket bara vill ha den hemtjänst som de har rätt till. Det är inte valfrihet – det är privatiseringstvång

Återta kontrollen

Få saker upprör den svenska borgerligheten så mycket som när någon konstaterar att en folklig majoritet är motståndare till ohämmad vinstjakt i välfärden. Det spelar ingen roll att detta har bekräftats av varje opinionsinstitut värt namnet, inklusive SOM-institutet här i Göteborg. För högerstyret är det viktigare att försvara det system som tillåter att de två största friskolebolagen har laglig rätt att stoppa en kvarts miljard av våra gemensamma skattepengar i egen ficka.

För mig är det en provocerande prioritering. Vi behöver ta tillbaka kontrollen och garantera att varje skattekrona stannar i välfärden. Allt annat är ett slöseri med göteborgarnas pengar.

Jonas Attenius (S), oppositionsråd